Deventer Scheidsrechters Vereniging

Boerenverstand 26 nov: Ongelukkig WK

De Portugese doelman Diego Costa was lekker aan het tijdrekken in de laatste minuut en had daarbij een aanvaller die achter hem stond niet gezien. Deze pakte hem correct de bal af maar gleed vervolgens uit. Voor beiden ongelukkig: de keeper zal er zijn hele leven aan herinnerd worden en de aanvaller had beter een slippertje buiten de lijnen kunnen maken dan hier een letterlijke op het veld. Hij had historie kunnen schrijven, zijn gehele familie in Ghana financieel gelukkig kunnen maken als hij hier gescoord had terwijl we nu al niet eens zijn naam meer weten.

De afgekeurde goal van Ecuador vlak voor rust was voor de Zuid-Amerikanen erg ongelukkig. Het was voor de VAR, ondanks camera’s, 3D-beelden, laserstralen en alle andere mogelijke technische hulpmiddelen niet te zien of het wel of geen buitenspel was. En in zo’n situatie volgt men de arbitrale beslissing ofwel de assistent vlagde voor ons gelukkig wel.

Van Gaal heeft gelet op stand in de poule de wedstrijd tegen Ecuador terecht aangegrepen om te protesteren tegen de schending van de mensenrechten in Qatar. Hij gaf de spelers de opdracht om er een stakingsdag van te maken en bij terugkomst in Nederland zal hij uitvoerig uitleggen dat dit daarom geen ongelukkige wedstrijd was, maar qua uitvoering de beste ooit onder zijn bezielende leiding.

De FIFA-aanstellingen van de arbitrage vallen in de categorie van “we moeten iedereen te vriend houden”. En als je dan iemand, met alle respect, uit Guatemala aanstelt, dan moet je ook niet gek opkijken als deze en zijn metgezellen een glaszuivere penalty voor Iran met bijbehorende rode kaart voor de Waleskeeper over het hoofd zien. Gelukkig greep de VAR nu wel in. Dit was dus een bewuste ongelukkige aanstelling met als geluk bij een ongeluk dat de VAR wel wakker was.

Vanuit DSV-oogpunt gezien zijn wij uiterst ongelukkig geweest met het samenstellen van het team van de gastvoorspellers, want zij zijn kennelijk de echte experts. Zij hebben allemaal veel minder rode kaarten voorspeld dan onze eigen mensen, hebben geen vertrouwen in Duitsland en maar liefst acht van hen heeft Brazilië als wereldkampioen getipt.
We worden gewoon weggespeeld want Suzanne van den Haak is echt Cool als Collina en heeft de leiding met 7 punten gevolgd door Ed Janssen, Jaap Pool, Jaap Uilenberg, het duo Arie Brink en Siemen Mulder en ook Rene Temmink met 6 punten. Geen DSV’er die in de buurt komt vandaar dat wij hebben besloten dat Rene Temmink vanaf nu voor de DSV meedoet dan hebben we tenminste nog één iemand van ons in de top.

Voor onze reporters bij het WK heeft scheidsrechter Valenzuela uit Venezuela een ongelukkige naam: wordt zoiets als “De Venezolaan Valenzuela hanteert vandaag de fluit”, probeert U dat maar eens uit te spreken. Nog een geluk dat hij de fluit hanteert en niet de vuvuzela. Dat zou pas een tongue-twister geweest zijn…

Spelers en officials die de praktijken van Qatar verwerpelijk vinden moeten zich ook ongelukkig voelen. Zij kunnen hun geweten echter simpel afkopen door hun verdiensten aan een goed doel te schenken: maar te vrezen valt dat de portemonnee het weer wint van de moraliteit.

De meest ongelukkige voetballer moeten we toch buiten het WK zoeken en dan ook nog bij de dames. De lulligste zuivere hattrick ooit staat op naam van een 25-jarige Nieuw-Zeelandse voetbalster. Tijdens haar 50e interland (tegen de VS) scoorde Meikayla Moore een loepzuivere hattrick. Helaas voor haar wel alle drie in eigen goal. (Zie hier de beelden: https://www.youtube.com/watch?v=LZvSibpWg4k)

Boerenverstand 25 nov: WK, deel 2: “Silence, please!”

Scheidsrechter Janny Sikazwe floot België tegen Canada. Dat was een begrijpelijke aanstelling, want de FIFA wilde eindelijk eens af van de heel lange blessuretijden en deze beste man kreeg deze wedstrijd, omdat hij eerder dit jaar bij Tunesië tegen Mali vijf minuten te vroeg affloot. Nu hield hij het wel de hele wedstrijd vol, maar op dit WK zal het voor hem en zijn team ongetwijfeld het laatste optreden zijn geweest.

De SR verzuimde België een tweede penalty te geven en zijn assistent zag zelfs buitenspel bij een terugspeelbal. Opmerkelijk dat deze arbiter al eens wegens corruptieverdenkingen is geschorst (2018, Afrika Cup), maar misschien is hij daardoor juist wel geselecteerd voor dit WK. Wie zal het zeggen? Voordat dit in de doofpot wordt gestopt, vinden wij van Boerenverstand het juist raadzaam dit even extra onder uw aandacht te brengen in plaats van hierover te zwijgen…

Voor onze poule zijn andere zaken meer van belang:
– De zwijgzame en bescheiden Courtois onderscheidde zich weer door een penalty te stoppen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en mede daardoor heeft hij nog niet hoeven te vissen.
– Spanje – Duitsland wordt de eerste topper op dit toernooi, want de Duitsers zullen moeten winnen en dit lijkt ons dus een leuk klusje voor onze Danny en zijn team. We hebben er echter nog niets over gehoord.
– Argentinië – Mexico is een geschikt alternatief: het moet toch al gek lopen als daar niet minimaal één rode kaart wordt uitgedeeld; iets waar veel van onze deelnemers met smart op zitten te wachten. Het stadion zal bepaald niet stil zijn.
– Over rode kaarten gesproken: Derya heeft het kennelijk al opgegeven dat er 33 rode kaarten worden getrokken en zegt nu dat hij geen twee drieën heeft ingevuld maar slechts één, de eerste was te onduidelijk zegt hij: wij zijn het aan het onderzoeken. Jammer dat hij er tot op heden stil over bleef en zijn hachje nu op deze wijze probeert te redden.
– Ronaldo werd de eerste speler die op vijf WK’s scoorde, maar bij ons telt dit doelpunt niet mee en staat hij nog steeds op vier, want de strafschop waaruit hij scoorde was een blamage voor de arbitrage; een gele kaart voor een Schwalbe was meer op zijn plaats geweest, maar als je daar iets over zegt…

Er wordt door alle deelnemers overigens dramatisch slecht gescoord: er worden zo weinig punten behaald dat we nu al spijt hebben dat we de dames één punt extra hebben gegeven. Hopelijk is het qua punten stilte voor de storm en lopen de punten net zo binnen als voor het Nederlands elftal.

Voor vanmiddag/vanavond wensen U veel plezier en succes bij Nederland tegen Ecuador. Wij zouden normaal gesproken 2-1 voorspellen, maar als wij dat doen, dan wordt het vast en zeker 1-2. Vandaar dat Boerenverstand vandaag dus een 1-2 nederlaag voorspelt. Dan wordt het vermoedelijk … juist! U ziet, wij offeren ons volledig op ten dienste van de vaderlandse prestaties onder de Qatarese zon.

Duitsland is verrassend weinig als WK-winnaar voorspeld. Van onze deelnemers hebben zowel de Zwarte Bond als kenner bij uitstek Gert Keijl hen als Weltmeister voorspeld. De rest zwijgt erover.
Van onze genodigde gasten heeft helemaal niemand de Duitsers getipt en dat kan ons als DSV’ers ernstig gaan opbreken, want als ze na de eerste ronde ‘nach Hause gehen’, kost ons dat veel punten. We vragen ons trouwens af of de elftalfoto voorafgaand aan de wedstrijd niet beter nadien gemaakt had kunnen worden (om uiteenlopende redenen…)

Fulltime Twentesupporter Arjan Kampman (in zijn vrije tijd ook wethouder sociale zaken in Enschede), heeft kennelijk zoveel overlast van zijn Duitse buren, dat hij voorspelde dat ze de kwartfinale niet eens zullen halen. Hij zit dichtbij het vuur, dus hij zou zo maar eens gelijk kunnen hebben… Daar worden ze stil van (zie foto).

Voorlopig leert dit WK ons dat Qatar de baas is: niet op het veld maar wel daarbuiten, want ook maar het geringste protest tegen de mensenrechten wordt de kop ingedrukt (“Silence, please”). Onze westerse suprematie op gebied van mensenrechten (die we denken te hebben) wordt ondermijnd door onze afhankelijkheid van brandstoffen uit deze regio en daardoor accepteren we kennelijk alles. Wat dat betreft is dit WK een symbool voor de veranderende gezagsverhoudingen in deze wereld.
Hoewel Rusland op dit WK geen enkele rol van betekenis speelt, zal Poetin wel in zijn vuistje lachen… maar daar hoor je hem niet over.

Hoe dan ook: Net als Louis van Gaal hopen we vanavond geregeld de stilte te kunnen doorbreken (“Juichen!”), zodat we weer een goede stap zetten op weg naar het wereldkampioenschap. Dan kunnen we straks als dat lukt stilzwijgend tonen waar we echt voor staan, zowel binnen als buiten de lijnen. Niemand snoert ons de mond, of anders gezegd: “Laat die Oranje Leeuw maar brullen!”

Boerenverstand 23 nov: Je zult Argentinië maar als wereldkampioen hebben

Je zult Argentinië maar als wereldkampioen hebben voorspeld. Wij noemen geen namen want niemand heeft dat voorzien behalve Priscilla (van Ajax), Jaap Uilenberg, vader van de Laan (van de scheidsrechter), het duo Arie Brink en Siemen Mulder en FC Twente man Jack Mulstege. Niemand van de DSV gelukkig dus dat ziet er goed uit!

Het WK was precies 3 minuten op gang de VAR al moest ingrijpen. Het doelpunt van Equador tegen Qatar werd afgekeerd of volgens de eerste berichten afgekocht.
Na precieze bestudering van de beelden bleek dat de aanvaller met zijn grote teen een millimeter voorbij de doelman stond dus het doelpunten terecht afgekeurd en Qatar werd een kater bespaard.

Wij hadden de resolute beslissing genomen eventuele doelpunten van Qatar niet mee te tellen in de eerste wedstrijd maar dat was net zo onnodig als om een regenjas mee te nemen naar dit tournooi.

Qatar scoort wel goed in het aantal kaarten: op onze vraag hoeveel ze er dit tournooi krijgen hebben velen veel te laag ingezet: alleen Roy Westenberg zit met 15 voorspelde kaarten op schema.

U moest voorspellen hoeveel doelpunten Engeland tegen Iran zou scoren: kennelijk had niemand ingecalculeerd dat hier 24 minuten extra speeltijd kwam want geen enkele deelnemer had deze vraag goed..

Onze gasten doen het behalve met Argentinië als wereldkampioen goed.
Jaap Pool (technische staf Zeist) ligt ondertussen op poule position. Hij had de ruststand goed bij Nederland tegen Senegal en heeft acht doelpunten voorspeld als zijnde de meest gescoorde doelpunten in een wedstrijd: wij moeten nog zien of Engeland Iran met 6-2 qua doelpunten overtroffen wordt.
Heerenveen supporters Eeling (vader en dochter) zijn in hun nopjes met Noppert, die met Saoedie Arabië voorlopig de verassing van het toernooi is.

Voor de vraag wie de verassing van onze poule wordt moet U nog even geduld hebben: als we 40 uur extra speeltijd verder zijn weten we waarschijnlijk meer.

De spelers van Iran zijn voor ons nu al de echte kampioenen: ze zongen het volkslied niet mee en als je dat doet dan ben je veel en veel moediger dan om een symbolische armband te dragen…wat andere landen al niet eens durven.

Boerenverstand 19 nov: WK-poule: Tussenstand vooraf

Met het WK in Qatar begint ook onze Boerenverstand WK-poule. Deze poule is op uitnodiging: we hebben de grootste kenners van de DSV geselecteerd die het opnemen tegen een zelfde aantal gerenommeerde buitenstaanders, die in de volgende columns zullen worden voorgesteld.

Belangrijkste onderdeel is dat de prijs van 150 euro naar een goed doel gaat, door de winnaar te bepalen. Als er iemand van de DSV wint, dan krijgt de DSV ook het bedrag uitgekeerd en dan is er dus 300 euro te verdelen.

Daar gaan we al direct de fout in, want we hoe het in Qatar werkt, zo gaat het er niet bij ons aan toe. Met andere woorden: bij ons kan er ook een winnares zijn! Om voor ons als mannen in deze niet een al te groot risico te nemen, is het aantal dames wel beperkt tot vier, wij moeten op dit gebied toch wel de baas blijven! Omdat dames in Qatar achtergesteld worden, hebben ze bij ons een streepje voor: ze beginnen met één punt en de heren beginnen op nul. U ziet, de wet op gelijke behandeling is nog vrij ver te zoeken… in Qatar.

De vragen zijn op velerlei gebied: zo is er de vraag of onze Koning naar Qatar gaat. Grote verschillen zijn er in antwoorden op de vraag die de meeste punten oplevert: hoeveel rode kaarten worden er op dit toernooi uitgedeeld? Onze Derya verwacht overwerk voor de arbitrage met 33 rode kaarten terwijl er ook deelnemers zijn die maar 4 of 5 veldverwijderingen verwachten.

De eerste vijf punten heeft iedereen al laten liggen: we hadden op elk formulier bewust een vraag overgeslagen en wie dat had opgemerkt had die punten binnengehaald, maar hierop was niemand alert! Daarom hebben we nu de stand dat alle vier deelnemende dames waaronder miss Friesland (jazeker!) gedeeld met 1 punt bovenaan staan.

Een vraag: Er haalt geen enkel niet-Europees of Zuid-Amerikaans land de halve finale, juist of onjuist? Dit was een taalgrapje van onze kant, want: Wat moest je nu invullen als je dacht dat alleen Zuid-Amerikaanse en Europese landen de halve finale halen?

Verder zijn er vragen over de eerste ronde: Wat wordt de ruststand bij Nederland – Senegal, hoeveel doelpunten scoort Engeland tegen Iran en of Qatar nog een doelpunt scoort.
Wij van Boerenverstand doen niet mee (wat voor de DSV gunstig uitpakt gelet op ons verleden) en we fungeren als VAR.
Onze eerste beslissing is meteen een belangrijke voor de poule. Gelet op de serieuze omkopingsgeruchten tellen eventuele doelpunten die Qatar tegen Equador scoort niet mee! Een eigen doelpunt van Qatar telt wel als doelpunt, want dat zal geen speler van dit elftal in zijn hoofd halen want dan bestaat de kans dat ie zijn hoofd verliest…

Wij komen snel met een volgende update … ondertussen kunnen de deelnemers al vast nadenken aan welk goed doel ze de prijs gaan schenken. We wensen iedereen een aangenaam, aantrekkelijk en eerlijk WK toe. Of dat ijdele hoop is, zal de komende weken blijken.

Boerenverstand 15 nov: Foute keuzes

De FIFA heeft eindelijk erkent dat Qatar een foute keuze is geweest. Oorzaak waren de keuzeheren waarvan nu het merendeel het WK vanuit de gevangenis moet bekijken.

Maar er zijn veel meer foute keuzes gemaakt. Ajax koos Schreuder als trainer maar komt pas in de buurt van de FIFA als het Frank de Boer als opvolger zou aantrekken. Piqué van Barcelona zat in zijn laatste wedstrijd na een lange carrière op de bank voor een gepast afscheid zonder wanklank, maar die keus pakte verkeerd uit want hij kreeg rood na aanmerkingen op de leiding! In 1968 eindigde de EK finale tussen Italië en Rusland in 1-1. Verlengingen hadden we toen nog niet dus moest er geloot worden. De Russische aanvoerder liet het aan Italië om uit de twee briefjes te kiezen. Dat was een goede keuze want wat zou er met hem gebeurt zijn bij thuiskomst als hij het verkeerde briefje had getrokken? Toch pakte deze keuze verkeerd uit want Italië won de loting en was Europees kampioen. Wij van Boerenverstand zouden wel het tweede briefje geopend hebben, met Italianen weet je het maar nooit… De meest bizarre toss was nodig bij de tafeltennissters van Lybrae uit Heerlen. Zij bereikten door goed muntje opgooien de volgende ronde. Hier duurde het vanwege telwerk door de arbitrage maar liefst 2 uur voordat er geloot kon worden. Toen ze het drie keer hadden gecontroleerd was de slotsom dat het in sets 4-4 was, in games 15-15 en in punten 280-280 stond. Tegenstander Fenerbache droop af en miste door het lange wachten (toen nog niet door Schiphol veroorzaakt) de terugvlucht. D66 Statenlid Willem Cool (jurist) koos in 2011 het verkeerde kleur potlood. Doordat hij met het blauwe (in plaats van verplichte rode) potlood zijn stem uitbracht telde deze niet en dat kostte D’66 een zetel. De Noorse langlaufer Riiber lag dit jaar op goudkoers. Maar door Corona had hij niet de kans het parcours goed te verkennen en U raadt het al: Vlak voor de finish nam hij de verkeerde afslag…en was meteen kansloos. Er zijn ook buiten de sport verkeerde keuzes gemaakt: in Heerlen werd een verkeerd lichaam gecremeerd, in 2010 zaten twee oudere mannen met dezelfde achternaam in de wachtkamer van het ziekenhuis…en de verkeerde werd geopereerd. We zien wel eens dat mensen bij het amputeren van hun been vaak op het andere been zetten: Niet dit been! In Boston vroeg een man middels een in scène gezette overval zijn partner ten huwelijk, die vervolgens een begrijpelijke keuze maakte. Overheden maken vaak verkeerde keuzes met het uitgeven van geld. Topper in deze is Unesco wat 7 miljoen gaf aan Zambia dat begin zestiger jaren beweerde als eerste iemand op de maan te kunnen zetten. Verder dan ronddraaien in een olieton kwamen ze niet… Hai The-San uit Taiwan maakte de goede keuze en trouwde, via een koppelaar, met de vrouw van zijn dromen maar hij vergat haar naam te controleren en trouwde met de verkeerde dame. In de Jeruzalem Post lezen we dat een Israëliër al voor de elfde keer is gescheiden, geen gelukkige keuzes, al zullen sommige mannen wellicht denken dat dit juist zeer bewuste juiste keuzes zijn. En daarmee zijn we weer terug bij de FIFA; het was geen absoluut geen foute keuze om voor Qatar te kiezen,  maar juist een bewuste keuze die mogelijk is gemaakt door omkopingen.

Gastspreker Hans Bredewoud

Op donderdag 20 oktober 2022 verwelkomde de DSV als spreker van de maand Hans Bredewoud, oud-voorzitter van Heracles Almelo. Na jarenlang als penningmeester in het bestuur van deze betaald voetbalorganisatie (bvo) te hebben gefungeerd nam hij vijf jaar geleden de voorzittershamer over van Jan Smit. In mei 2022 trad hij als voorzitter terug.

Geboren in Hattem was zijn eerste kennismaking met betaald voetbal de gang naar de Ceintuurbaan in Zwolle om wedstrijden van PEC te bezoeken. Voor een puber een hele ervaring. Zelf voetbalde hij -als keeper- bij csv Hatto Heim. Na een studie economie en fiscaal recht begon hij zijn werkzaam leven bij de belastingdienst. Op zijn 21e lokte Twente en sindsdien noemt hij zich een import-Tukker, ook al ging hij net op de rand van Twente -in Wierden- wonen. Hij meldde zich aan bij de Wierdense Zwaluwen (SVZW) en ging ook daar als doelverdediger zijn sport beoefenen. Hij werd in de jaren daarna actief als verenigingsscheidsrechter en -gezien zijn achtergrond- ook als penningmeester.

Het werk bij de belastingdienst werd vervangen door een eigen adviespraktijk rond financiële zaken en accountancy. Waarbij hij zich specialiseerde in overnames en bedrijfsfinancieringen. Zo heeft ook Heracles hem gevonden. De Almelose vereniging is één van de weinige bvo’s, die een verenigingsstructuur kent met een bestuur. In 2003 werd een eerste poging gewaagd Hans te strikken. Hij hield echter toen nog de boot af, had er nog geen goed gevoel bij. De tweede poging in 2006 slaagde en trad hij als penningmeester toe.

In het bestuur -onder de bezielende leiding van Jan Smit- werd nagedacht over ‘hoe van Heracles een bloeiende bvo te maken?’ Wie wil overleven in deze branche moet groeien, dus kwam er een nieuw stadion met goede horecavoorzieningen en een supportersaccommodatie. Maar om groot te blijven (nog groter te groeien) moet er aan de voorkant meer geld binnenkomen om aan de achterkant uit te kunnen geven. Het eerste vliegwiel om de club te versterken werd gevonden in ‘meer geld uit de markt halen’, m.a.w. sponsoren zoeken en vinden om te investeren in spelers en begeleiding. Zo ontstond het spelersfonds, d.w.z. er kwam geld om alle bestaande spelers te kapitaliseren en om nieuwe spelers daarin onder te brengen (dan drukt de transfersom/waarde niet op de begroting). Een tweede vliegwiel bleek de vergroting van de stadioncapaciteit. Uitgangspunt was de stelling dat meer bezoekers leiden tot een hogere begroting. Bij een capaciteit van 12.000 leidt dat tot een begroting van ruim 12 miljoen. Waarbij de wijze waarop het eerste vliegwiel werd ingezet (meer geld van buiten) betekende dat voor de faciliteiten in/rond het stadion meer eigen geld ingezet kon worden. Wat ook weer meer opbrengsten opleverde. Zo versterkte het één het ander.

Wat houdt bestuurslid-zijn bij deze bvo in? Ben je enkel toezichthouder? Ben je plannenbedenker? Ben je vrijwilliger? Misschien wel alles tegelijk. Rond voetbal zijn de krachten sterk; iedereen heeft er verstand van, iedereen wil overal over mee praten. Er is veel emotie … bij supporters, bij de pers, bij ……. vul maar in. Ook als bestuurslid (onbezoldigd … dus vrijwilliger pur sang) zit je in deze rollercoaster.

Voor Hans staat daarom samenwerking voorop … in het bestuur, met de uitvoerende directie, technische staf en spelers. En ook met supporters. Samen sta je sterk, dus ben je samen verantwoordelijk voor het proces en het resultaat. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Maar als je open en eerlijk met elkaar communiceert kom je heel ver.

Het bestuur kende in de loop van de jaren nogal wat verloop en niet iedereen bezat voldoende kennis van zaken en (kwalijker) er waren ook bestuursleden die ‘graag gezien wilden worden’. Toen Jan Smit 6 jaar geleden als voorzitter stopte werd Hans benaderd om deze taak op zich te nemen, zodat kennis behouden zou worden en ervaring goed gebruikt. Hans koos ervoor om -in tegenstelling tot zijn voorganger- een voorzitter op de achtergrond te zijn. Dat lukte, mede omdat Rob Toussaint een uitstekend algemeen directeur is.

In het seizoen dat achter ons ligt ging het mis en besloot Hans uiteindelijk zijn functie neer te leggen. Het begon met het auto-ongeluk veroorzaakt door één van de dragende spelers van Heracles, waarbij een klein kind om het leven kwam. De betrokken speler werd even uit de wind gehouden, legde uit wat er volgens hem aan de hand was en kreeg groen licht om weer deel uit te maken van de selectie. Pas later kwam er nieuwe informatie aan het licht, dat de zaak veranderde. De supporters accepteerden dit niet en lieten met een fluitconcert merken dat zijn positie bij Heracles voorbij was, Het bestuur begreep de hint, nam de verantwoordelijkheid en zette deze speler op non-actief.

Maar het gevolg was dat ook de kwaliteit van het team eronder leed. Er werden weinig punten meer gepakt en de positie van een stabiele eredivisieclub stond onder druk. Uiteindelijk vond Heracles zich na de laatste competitiewedstrijd terug op de 16 plaats en moest via de nacompetitie de eredivisiestatus veilig gesteld worden. Helaas mislukte dit. En toen waren de rapen gaar. Iedereen had zijn mening klaar, iedereen wist de oorzaak … samen verantwoordelijk in lief en leed was zo ver te zoeken. Toen in de pers ook nog volstrekte onwaarheden over het bestuur werden gemeld, was voor Hans de maat vol …. hij legde zijn functie neer.

Zo kwam na 15 jaar een eind aan deze periode in zijn leven. Hij kijkt niet met wrok om, hij gaat ook niet ‘zwarte pieten’. Heracles was een geweldige omgeving om in/aan te werken, maar als negatieve krachten overheersen en ‘samen’ vergeten wordt dan is er maar één conclusie: “Ik laat mij niet bedonderen! Ik vertrek!”

Rond de klok van 22.30 bedankte voorzitter Peter Stolk deze inspirerend spreker. Met een bloemetje voor het thuisfront en het nodige voor de inwendige mens mocht Hans Bredewoud aan de terugreis naar Wierden beginnen.

Han Marsman

Boerenverstand 7 nov: Zuid-Amerikaans temperament

De bekerfinale in Argentinië tussen Boca en Racing  was tot en met de 90ste minuut een normale wedstrijd. Weliswaar had de scheidsrechter van beide ploegen een speler uit het veld gestuurd maar voor Argentijnse begrippen is dit normaal. Omdat de eindstand 1-1 was, moest er verlengd worden en in die verlenging begon het feest!

Boca speler Valera kreeg zijn tweede gele kaart dus rood, maar het bleef nog relatief sportief. Dat veranderde toen Racing speler Alcaraz vlak voor tijd het winnende doelpunt maakte en dat op provocerende wijze vierde. Diverse spelers van Boca reageerden als door een adder gebeten waardoor spelers van beide ploegen met elkaar slaags raakten.

De scheidsrechter gaf geen 2 gele kaarten verdeeld over de partijen maar hij gaf maar liefst 8 rode kaarten uit. 5 voor Boca en 3 voor Racing. Totaal gaf de scheidsrechter 10 rode kaarten en dan is het een prestatie wanneer de administratie hiervan goed wordt bijgehouden. Op het moment van schrijven vermoeden wij dat de scheidsrechter nog steeds bezig is met het invullen van alle strafformulieren. Nu denkt u misschien dat dit een recordaantal rode kaarten is. Immers een team mag niet met minder dan 7 spelers verder spelen.

Maar als u dat denkt, zit u mis. Want in 2012 werd in Paraquay een wedstrijd gespeeld waarbij maar liefst 36 rode kaarten werden uitgedeeld. Bij de wedstrijd tussen de junioren van Libertad en Teniente Farina stuurde de scheidsrechter vlak voor het einde 2 vechtende spelers van het veld met een rode kaart. Vervolgens deed de rest van de spelers mee aan het gevecht en moest het arbitrale trio in paniek de kleedkamer in … Op het wedstrijdformulier vulden ze toen maar voor alle spelers een rode kaart in.

In Nederland zijn wij met voorgaande vergeleken maar amateurs. Bij de opstootjes tussen Ajax en PSV afgelopen weekend blijft het enkel bij duwen en trekken. Een beetje alsof je naar een bokswedstrijd aan het kijken bent, waarbij de slechte speler alleen maar probeert zijn tegenstander te knuffelen, zodat die geen klappen kan uitdelen. Alleen een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Brazilië in 1999 krijgt een eervolle vermelding omdat er toen 5 rode kaarten vielen. Uiteraard heeft niemand minder dan Hans Kraay Jr het record in handen van de snelst ontvangen rode kaart ooit die hij ontving na 29 seconden.

Joey van den Berg heeft de twijfelachtige eer dat hij recordhouder rode kaarten in de eredivisie is met 7 stuks. Daarmee kan hij nog niet in de schaduw treden van Sergio Ramos die er in zijn carrière al 26 verzamelde. Daarmee is hij waarschijnlijk  de best betaalde speler per wedstrijd want hij heeft veel wedstrijden geschorst op de tribune gezeten.

Ramos is Europees recordhouder maar uiteraard is er in Zuid-Amerika iemand met een veel hoger aantal rode kaarten. De Colombiaan Bedoya heeft 46 rode kaarten gehaald en dat is een geweldige prestatie want als hij 100 wedstrijden geschorst is geweest dan hield hij maar weinig wedstrijden over om dit record te realiseren. Wij vermoeden dat als deze speler op het wedstrijdformulier staat, dat de scheidsrechter hem alvast noteert bij de rode kaarten. Op die manier hoeft hij alleen de minuut nog maar te noteren en de reden.

Boerenverstand 2 nov: Qatar (deel 1)

Qatar heeft vijftig Nederlandse supporters uitgenodigd om gratis het WK te bezoeken. Als tegenprestatie moeten ze zich over dit toernooi verplicht positief uitlaten en als ze negatieve meldingen op internet zien zijn ze verplicht dat te melden. De pers, Amnesty International en de moralisten onder ons vinden dit zeer verwerpelijk en veroordelen deze supporters.

Wij van en met boerenverstand vragen ons af of dit terecht is. Want laten we nu eens een rijtje maken van wie er nog meer naar Qatar gaan (of steunen) en oordeelt U dan of de felle verwijten gericht aan deze supporters terecht is.

Ronald de Boer is met de Braziliaan Cafu ambassadeur van het WK en dat zijn ze al maanden, en dat zullen ze niet voor niets doen. Radio en tv zullen massaal aanwezig zijn en de journalistiek ook, dat zal wel onder het motto gaan van: “dan kunnen we kritisch berichten over het regime”. Ons kabinet stuurt ook een afvaardiging: morele afschuw uitspreken maar dus wel gaan vanwege economische belangen.

Uiteraard gaat ons voetbalelftal ook: bij ons weten is er geen moment aan een boycot gedacht. De KNVB is wel zo “moedig” om de aanvoerder een speciale “one love” band te laten dragen, uiteraard pas nadat Engeland en Wales dit eerder hadden besloten.

Sites als voetbaltrip.nl bieden reizen aan met prijzen tot 9.000 euro: voor degenen die daarop ingaan geldt dat ze indirect meebetalen aan de kosten van het WK.

De Nederlandse bedrijven die miljoenen verdienden aan de bouw van stadions voor het WK worden niet veroordeeld. Sommigen van hen zijn trots dat ze delen van de stadions weer kunnen hergebruiken alsof je eerst een meertje bewust bevuild en dan meldt dat je de helft van de troep weer heb kunnen opruimen.

Voor zover nu bekend gaan de meeste bedrijven wel adverteren rond het WK maar dan “gericht op Nederland”. Wij zullen nu voor het eerst in ons leven eens goed gaan letten op de inhoud van de reclameblokken rond het WK. Jumbo is al de eerste uitzondering met een walgelijke reclamespot waarin in polonaise lopende bouwvakkers zijn te zien, net alsof je bij een begrafenis carnaval zou vieren.

Maakt U maar een keus wat uiteindelijk het meest verwerpelijk is: bij ons staan die supporters die nu gratis gaan in ieder geval niet bovenaan.

We kunnen beter een gaan kijken naar de echt principiële sporters.  Een echt statement richting WK is tot nu enkel gemaakt door de Australische voetballers: iedere speler sprak zich uit in een videoboodschap tegen de omstandigheden in Qatar. Moedig van deze spelers om dit als eersten te doen (de rest zal ongetwijfeld volgen), die zullen er wel in de eerste ronde uitvliegen want de Sjeik en zijn vrienden zullen daar alles aan doen. De wedstijden van Australië hebben wij al genoteerd in onze agenda….

Wat dit betreft kunnen de voetballers nog heel veel leren van tennisser Djokovic die het record aantal Grand Slams miste omdat hij zich principieel weigerde te vaccineren en daardoor de Australian Open en de US Open niet kon spelen. Hij hield wel voet bij stuk en dat is heel iets anders dan de uiterst magere signalen die de voetbalwereld afgeeft richting het regime in Qatar.