Deventer Scheidsrechters Vereniging

Boerenverstand 1 dec: Palingpolitiek

In Volendam is het chaos troef nu geldschieter Jan Smit nog wel de hoogste toon heeft, maar niet meer het hoogste woord. Na zijn opstappen is ook de gehele technische staf opgestapt en het bestuur is ontslagen. De Raad van Commissarissen is ten einde raad en voorzitter Jaap Veerman heeft nu wel iedereen van de boot gegooid, maar staat nu alleen aan het roer.

Veerman (niet die andere van “Sailing home”) had nog net de helderheid van geest om ons te vragen wat te doen. Wij dachten onmiddellijk aan de situatie in Den Haag waar na de verkiezingsuitslag ook geen samenwerking mogelijk is. Wij stellen daarom voor dat ze in Den Haag tot begin volgend jaar met reces gaan en met de beoogde regering gaan oefenen in Volendam. Als ze het daar tot 1 januari volhouden, dan is het een peulenschil om het land vier jaar te regeren.

“Hoe stellen we ons dat voor?” zult u zich afvragen. De PVV is met Wilders (of is dat inmiddels Milders?) de grootste partij geworden, maar moet hij dan ook premier of voorzitter worden? Dat lijkt ons, feitelijk gelet op de kleurrijke samenstelling van de selectie geen goed idee. Geert wordt daarom penningmeester. Dan kan hij veel meer uitgeven dan dat er is en Volendam heeft al een megatekort, dus hier kan hij laten zien wat hij in de kluis heeft.

Dan zal hij Pieter Omtzigt, die gediplomeerd scheidsrechter is, laten fluiten dat is veel goedkoper dan dat Bas Nijhuis komt. Bovendien: verliezen doet Volendam toch. Yeṣilgöz van de VVD wordt voorzitter: zij verandert zo vaak van standpunt dat ze uitstekend in Volendam past. Ze noemen haar in Volendam ook wel: de verkeerde haring in de tent…

Voor Caroline moeten we ook een baantje vinden, niet dat ze haar nodig hebben maar ze kunnen niet zonder haar zetels in de eerste Kamer. De functie van terreinknecht spreekt haar kiezers vast aan.

Voor het goede fatsoen moeten ze ook PVDA/GL en D’66 vragen. Wij weten wel een baantje voor Timmermans, Klaver en Jetten: zet ze in Zeist neer als VAR en zorg ervoor dat de verbinding permanent verbroken wordt. Als het zo lukt om Volendam op de been te houden, dan is de formatie al bij voorbaat geslaagd.

Boerenverstand 23 nov: Stemmingmakerij

Velen hoopten dat Geert Wilders snel zou zijn uitgeteld, maar de teller stopte pas op 37… Dat betekent dat als u met zijn vieren bent, één van u op Wilders heeft gestemd. Ook al zit de stemming er bij de PVV goed in; het wordt nu nog een hele kunst om tot 76 zetels te komen.

Om tellen te leren hoeven de politici niet in de leer bij de scheidsrechters, want die kunnen niet verder tellen dan tot 7. Er is namelijk nog steeds de regel dat de keepers de bal maximaal 6 seconden in de hand mogen houden, voordat ze de bal weer in het spel brengen. Alleen keepers van ploegen die achter staan houden zich aan deze regel, want die willen in hun haast nog een punt redden. Uitzondering hierop was de keeper van Gibraltar die na de oor wassing van Frankrijk er tegen Nederland alles aan deed de schade beperkt te houden en met zijn record ‘bal vasthouden’ de score van Wilders voorspelde….

Voor iedereen die deze spelregel vergeten is:
“Een indirecte vrije trap wordt gegeven als een keeper, in het eigen strafschopgebied een van de volgende overtredingen begaat: Het controleren van de bal met de hand of arm voor meer dan 6 seconden voordat hij hem loslaat.”

De soep wordt nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend. Met andere woorden: na het invoeren van een nieuwe regel, ebt de strakke scheidsrechtershand vanzelf weer weg en wordt er minder goed op de nieuwe regel gelet. Wellicht vindt u het stemmingmakerij, maar wij pleiten toch voor een strakkere naleving van deze regel.

Volgens de regels moeten we namelijk ook aan de rechterkant van de weg op het voetpad lopen. Deze regel wordt onder leiding van Frans Timmermans massaal genegeerd en heeft daarom ook weinig nut. Of zou het ermee te maken hebben dat Frans Groen met buiten de bebouwde kom associeert en loopt hij daarom Links?
Er zijn nog mensen zoals Wilders die wel consequent aan de rechterkant van de weg lopen, maar er is geen enkele scheidsrechter die de 6-secondenregel nog toepast. De regel is bedoeld om de snelheid in het spel te houden en het spel voor de toeschouwers aantrekkelijk te houden, dat is bittere noodzaak.

Wij van Boerenverstand hebben de UEFA en de FIFA daarom een brandbrief geschreven met daarin de oproep deze 6-secondenregel na te leven. Als alternatieve straf voor het overtreden stellen wij voor om een hoekschop te geven i.p.v. een indirecte vrije trap. Scheidsrechters hebben dan meer kans het stadion ongeschonden te verlaten, dan dat ze een indirecte vrije trap geven, waaruit gescoord wordt.

Als tegenprestatie hebben we gevraagd of Gianni Infantino bij ons als kabinetsformateur kan optreden. Ook dat is geen stemmingmakerij: Gelet op zijn mentaliteit is hij een van de weinigen die deze klus zou kunnen klaren. Durft u te tellen hoeveel dagen de formatie anders gaat duren?

PS: Houdt u ons komende InfoBulletin in de gaten. Daarin verschijnt een uitgebreider artikel dat geschreven is n.a.v. de verkiezingscampagne en het slotdebat op NPO1. DSV die politiek en arbitrage verbindt, smakelijk leed-/leesvermaak 😉

Boerenverstand 18 nov. (2): Interlandellende

Gibraltar ligt op een kleine rots heeft vele mooie bezienswaardigheden en een prachtig uitzichtpunt Europa Point. De verdediging van het nationale voetbal team is niet bepaald een rots in de branding, want ze kreeg er tegen de Fransen maar liefst veertien om de oren. Dat ligt niet aan de Zuid-Europeanen, maar aan Boerenverstand. “Hoe zit dat dan?” zult u zich afvragen.

In ons vorig artikel schreven over de vele te hoge uitslagen bij de dames. Toen we het artikel geplaatst hadden, bedachten we ons dat een heel grote uitslag bij de heren ook zou afleiden van de absurde scores bij de dames. Wij hebben de UEFA daarom geadviseerd om net zo’n uitslag te regelen en zoals dat hoort, werd ons advies direct opgevolgd.

De voetballers van Gibraltar werd een vakantie naar IJsland beloofd als het op de rots te warm wordt en dat is het daar al snel. Dat ze zin hadden in een dergelijke vakantie bleek tegen Frankrijk al snel. Binnen vijf minuten hadden al twee spelers hun eerste interlandgoal ooit gescoord, maar dan wel in eigen doel en in de 18e minuut nam Santos alvast een vakantiedag op, want hij kreeg rood. Eerder was hij een van de twee die toevallig al eerder in eigen doel schoot.Toen het bij de rust al 7-0 stond, was de UEFA wat in paniek, want 20-0 is natuurlijk ook weer niet goed voor het voetbal. Het werd uiteindelijk 14-0 en dat net na een dag dat wij een 9-0 uitslag bij de dames als zijnde belachelijk beschreven.

Om het aanzien van het mannenvoetbal te redden, hebben we gezocht naar een nog hogere uitslag bij de dames. “Zoekt en gij zult vinden” en warempel wij vonden een uitslag van 17-0 bij de interland tussen Noorwegen (toen olympisch kampioen) tegen Slowakije dat zijn eerste (dames) interland speelde. De kalender schreef 1995. De Nederlandse arbitrage had het er maar lastig mee, want de coach van Slowakije was na afloop woedend op de arbitrage want zij had bij 7-0 verzuimd om aan Slowakije een strafschop te geven. Van het arbitrale trio had er een 8+8 doelpunten genoteerd, de tweede 8+9 en de derde 9+8, dus dat maakte het er niet eenvoudiger op. Er is toen maar gekozen voor de gulden middenweg en zo kwamen ze op 17-0 uit.

U zult dit waarschijnlijk moeilijk kunnen geloven, maar u kunt het ze navragen: Hans V, Regina B en een van de vele Mulders. Om de betrokkenen niet alsnog met problemen op te zadelen, hebben we niet de volledige namen vermeld. Met deze rekencapaciteiten is het maar goed dat geen van drieën het onderwijs is ingegaan.

Boerenverstand 18 nov.: Champions ellende

De UEFA zit met een groot probleem. In de Champions League voor dames zijn de krachtsverschillen veel te groot. Hierdoor haken tv-kanalen en dus ook sponsors af. Goede raad is duur en daarom werd Boerenverstand om advies gevraagd.

Onze eerste gedachte was maar meteen te beginnen met de halve finale. Nu worden er voorronden gehouden, waarbij zelfs Apollon Limassol erin slaagde om met 9-0 te winnen. Het scorebord op Cyprus kon het niet aan, omdat die normaal alleen maar tegendoelpunten hoeft aan te geven in internationale wedstrijden.

Tegenstander was Ljuboten dat dus goed de boot inging. Wie zoekt op deze plaats ziet een prachtige omgeving met een bergpas van ruim 2.100 meter. Een stadion of iets wat daarop lijkt, is in de verste verte niet te vinden en onderzoek leerde ons dat dit het enige damesteam in Noord-Macedonië is. Ze spelen in de competitie van (lage) herenteams, maar zijn wel mooi verzekerd van Champions League voetbal. Ze letten daar ook goed op de kleintjes, want naar Cyprus hadden ze maar 15 speelsters meegenomen. Dat ze met tien speelsters eindigden, is dus niet verwonderlijk: de vijfde wisselspeelster ontbrak.

Verderop in het toernooi komen we nog een 9-0 uitslag tegen: Olympique Lyon won met deze cijfers van Slavia Praag, toch ook geen misselijke tegenstander in de mannenvariant.

Met alleen maar halve finales komen we natuurlijk niet aan voldoende inkomsten, dus we hebben andere adviezen gegeven om echte wedstrijden met een zo klein mogelijk doelpuntenverschil te krijgen. Halverwege beide helften helpt een theekransje enorm (net als bij de jongste pupillen dus een time-out). Na ieder doelpunt kijkt de VAR verplicht minimaal twee minuten mee; de blessuretijd tellen we niet meer bij en de zwakkere teams krijgen de kans een man als keeper op te stellen. Betaalbare alternatieven zijn Jasper ‘Gilles’ en Andries zal volledig in zijn Noppertjes zijn, maar het is wel de vraag of dit nu echte versterkingen zijn voor de dames.

Ons beste advies hebben we eerst in de praktijk uitgeprobeerd. Ajax moest tegen het veel sterker geachte Paris Saint Germain en wij hebben het duel beïnvloed door de Franse dames in plaats van vitaminepillen slaappillen te geven. Resultaat; ruststand 2-0 en omdat pas tegen het einde de pilletjes helemaal waren uitgewerkt is het daarbij gebleven. Zoiets kunnen we maar eenmaal toepassen, de return zal dus wel in 6-0 eindigen voor de Françaises.

Zoals Bredero al zei: “Het kan verkeren”: in één week speelt Ajax gelijk tegen Almere en winnen ze van Paris Saint Germain. Dat was een wijze uitspraak met vooruitziende blik.

Boerenverstand 7 nov: Stemgedrag, voors en tegens

PSV heeft in de eredivisie de meeste doelpunten voor en de minste tegen. Dat klinkt misschien wel logisch, maar dat is het niet. Je geeft nu eenmaal makkelijker een doelpuntje weg als je ruim voorstaat dan bij een kleine voorsprong.

In de eerste divisie verslaat Cambuur op het gebied van doelpunten voor en tegen alles en iedereen: ze hebben met 34 doelpunten voor en 27 tegen het vaakst gescoord en op Jong Ajax na de meeste tegendoelpunten! De tactiek van de Friezen is kennelijk dat alles op de aanval wordt gespeeld; afgelopen maandag kreeg Flop Oss er maar liefst acht om de oren. In totaal zijn dat 61 doelpunten in 13 wedstrijden; dat is ongekend, maar met een positief saldo van slechts 7 doelpunten staan ze daarmee nog maar net in het linker rijtje.

De Graafschap heeft minder dan de helft van de doelpunten van Cambuur gescoord en hun doelsaldo is nul, maar de Superboeren staan wel vijfde. Eerlijk is eerlijk, die hebben zich misschien ook wel gesteund gevoeld, merkende dat er in het gehele land nog steeds automobilisten rondrijden die zakdoeken in of aan hun auto’s ophangen.

Wij van Boerenverstand vroegen ons af hoe de verkiezingen zouden verlopen als iedereen een voor- en een tegenstem zou mogen uitbrengen, als de winnaar die partij is met het meest positieve stemsaldo. Dat zou toch een enorm tactisch spel worden, doordat genoeg kiezers over veel meer partijen negatief denken dan positief. PVDA, GL en VVD zullen vast vaak wederzijds stemmen en dan is het maar de vraag wat dat met het stemsaldo doet. Wij kwamen er ook niet uit en daarom hebben wij á la Maurice de Hond een enquête gehouden.

Hoewel we een zeer gemengd gezelschap hebben gevraagd, van hoogleraar tot politicus en van eerlijke scheidsrechters tot ex-bankmedewerkers, was de uitslag vrij eensgezind: Omtzigt op een, twee en drie met 33 stemmen en verder nog een enkele stem voor de SP en het CDA (ja, die bestaan beiden ook nog) en voor Baudet, van iemand die kennelijk dacht dat het om de meeste stemmen tegen ging. Die heeft waarschijnlijk een klap van de molen (of paraplu) gehad.

De Partij van de Dieren werd als enige naast Omtzigt vaker dan één keer genoemd: het argument was dat zij met de dieren maar één programmapunt hebben en dus geen tegen stemmen zullen krijgen.
Voor PVDA/GL (een stem) zou dit overigens een zeer gevaarlijke stemprocedure zijn: de kans is namelijk heel groot dan hun lijsttrekker uit ijdelheid dan twee keer op zichzelf zal stemmen. Zeg maar met de ‘Franse’ slag, maar dan anders…