KNVB - scheidsrechters

Balmaten in het jeugdvoetbal; zo zit het

In het pupillen- en juniorenvoetbal wordt gespeeld met verschillende balmaten. Zo spelen de jongste pupillen met een kleinere en lichtere bal, terwijl de oudste jeugd met een zwaardere bal voetbalt.

Controleer in week voor wedstrijd A-categorie of KNVB official nog aangesteld staat

Voor het merendeel van de wedstrijden in de A-categorie wordt een KNVB official aangesteld. Helaas zijn er niet genoeg KNVB officials om alle wedstrijden in de A-categorie van een bondsscheidsrechter te voorzien. Bovendien kan het gebeuren dan een scheidsrechter zich afmeldt door bijvoorbeeld ziekte en moet worden vervangen door een verenigingsscheidsrechter. De KNVB begrijpt dat dat voor verenigingen lastig kan zijn. In dit artikel leggen we daarom het een en ander uit.

‘Opleiding verenigingsscheidsrechter zorgt ervoor dat officials langer blijven fluiten’

Dit voorjaar starten weer ruim veertig opleidingen tot verenigingsscheidsrechter, in alle regio’s van het land. Een mooie kans voor beginnende scheidsrechters om de opleiding te volgen en voor verenigingen om het aantal gediplomeerde scheidsrechters op de club uit te breiden. “De opleiding zorgt voor een flinke bagage om als scheidsrechter een goede start te kunnen maken. Wat veel verenigingen zich bovendien niet realiseren is dat zo’n opleiding ervoor zorgt dat scheidsrechters langer blijven fluiten. Als het goed gaat, wordt het fluiten immers veel leuker’’, zegt Klaas Hofstede, verenigingsadviseur arbitrage in Noord.

Wendy Gijsbers ging in 10 jaar van pupillen- naar internationaal scheidsrechter

15 jaar was Wendy Gijsbers toen ze van haar vereniging verplicht de cursus pupillenscheidsrechter moest doen en wedstrijden moest fluiten. Ze had er totaal geen zin in. Maar vorige maand ontving Wendy haar FIFA badge en dit jaar mag ze internationale wedstrijden fluiten. “Ik ben in het begin heel goed begeleid door de club. Dat heeft echt het verschil gemaakt’’, zegt Wendy.

Allard Lindhout naar Alkmaar voor AZ - Ajax

Allard Lindhout heeft zondag de leiding over AZ - Ajax. De aftrap in het AFAS stadion in Alkmaar is om 16.45 uur. Rogier Honig en Freek Vandeursen assisteren de leidsman langs de zijlijn tijdens dit belangrijke duel in de strijd om de vierde plaats op de ranglijst. Jeroen Manschot is de vierde official.

Marisca Overtoom en Martina Boer naar Malta voor jeugdinterlands

De UEFA heeft Marisca Overtoom en Martina Boer aangesteld voor twee jeugdinterlands van Onder 17 (v) op Malta. Het gastland, Noord-Ierland en Luxemburg spelen op het eiland een minitoernooi in groep B5 van het EK onder 17 (v). De winnaar van het toernooi mag volgend seizoen deelnemen in de A-groep.

Danny Makkelie fluit Vitesse - FC Volendam

Danny Makkelie heeft zondag (14.30 uur) de leiding over Vitesse - FC Volendam. Hessel Steegstra en Jan de Vries assisteren de leidsman langs de zijlijn tijdens deze cruciale wedstrijd in de strijd tegen degradatie. Ingmar Oostrom is de vierde official.

Van Boekel en Higler videoscheidsrechters bij RB Leipzig - Real Madrid

Pol van Boekel en Dennis Higler zijn door de UEFA aangewezen als videoscheidsrechters bij de Champions League-wedstrijd tussen RB Leipzig en Real Madrid. Van Boekel is de Video Assistant Referee (VAR), Higler is aangesteld als Assistant Video Assistant Referee (AVAR).

Pol van Boekel fluit Rotterdamse derby in De Kuip

Pol van Boekel heeft zondag de leiding over de derby Feyenoord - Sparta Rotterdam. Maarten Ketting en Nils van Kampen assisteren hem langs de zijlijn. Erwin Blank is de vierde official.

Een gestaakte wedstrijd, wat komt daar bij kijken?

Gedurende het seizoen kan het clubs overkomen dat zij te maken krijgen met een gestaakte wedstrijd waar een team of elftal van hun vereniging bij betrokken is. Het proces dat volgt na een gestaakte wedstrijd is voor de verenigingen echter niet altijd even duidelijk.

Meer spelplezier met een correct wedstrijdformulier

Het is een goede gewoonte voor teammanagers, scheidsrechters en spelbegeleiders om altijd het digitaal wedstrijdformulier in de Wedstrijdzaken app in te vullen. Zowel voor als na elke wedstrijd. Het is zo gebeurd en met dat invullen dragen teammanagers, scheidsrechters en spelbegeleiders bij aan het spelplezier voor iedereen.