Regiobericht - De scheidsrechter

Koninklijke onderscheiding voor Willem Molema

Op maandag 8 april heeft onze erevoorzitter Willem Molema uit Oude Pekela een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Meindert Schollema van de gemeente Pekela.

De plechtigheid vond plaats tijdens de algemene ledenvergadering van COVS Veendam en Omstreken. Willem Molema (61) heeft zich jarenlang ingezet voor onze vereniging. Op 1 januari 1977 werd de hij lid en twee jaar later werd hij benoemd tot secretaris. Na een periode van acht jaar werd hij voorzitter. In zijn voorzittersperiode is een verenigingsgebouw gebouwd op sportpark Wildervank. De Neutrale Hoek, zoals het gebouw zou heten, is één van de mooiste clubgebouwen voor scheidsrechters in Nederland.

Bij zijn afscheid in 1998 werd Willem Molema benoemd tot erevoorzitter van Veendam en Omstreken. In 2006 trad hij nogmaals aan als voorzitter en in 2012 nam hij voor de tweede keer afscheid. Het bestuur was toen al bezig met een koninklijke onderscheiding, maar de tijd was te kort. Nu, een jaar later, was de verrassing voor Willem des te groter. Benoemd worden tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau in zijn 'eigen' clubgebouw, een mooier geschenk was voor hem niet mogelijk.

Recht op doel af

De inzet van Willem Molema voor onze vereniging is van grote waarde geweest. Hij wist als geen ander leden aan te sporen om activiteiten te ontplooien en werkzaamheden te verrichten voor de vereniging. Een uitstekend bestuurder, die niet vanaf de zijkant opereerde, maar altijd als een echte spits recht op zijn doel afging om te scoren. Tijdens zijn bestuursperiode werd Veendam en Omstreken Nederlands Kampioen Veldvoetbal, Nederlands Kampioen Zaalvoetbal en Nederland Kampioen Spelregels, met individueel Willem Molema als beste spelregelkenner van Nederland.

Willem Molema werkte jarenlang als schrijvend journalist, onder meer bij het Groninger Dagblad en het Nieuwsblad van het Noorden. Als scribent heeft hij een fantastisch boek geschreven, genaamd 'De Eeuwige Spil in de Samenleving' over honderd jaar Voetbal en Maatschappij in Veendam. Dit gebeurde in het kader van het 100-jarig bestaan van de Voetbalvereniging Veendam uit 1894.

Uitwisseling

In 2009 nam Willem Molema het initiatief tot een uitwisseling voor jonge talentvolle scheidsrechters tussen Noord-Duitsland en Noord-Nederland. Dit initiatief is geadopteerd door de regionale voetbalbonden in beide landen en is nu vier jaar later nog steeds een groot succes.

Het bestuur van COVS Veendam en Omstreken is Willem Molema zeer erkentelijk voor het vele werk dat hij voor onze vereniging heeft gedaan en is trots op de koninklijke onderscheiding die hij op deze historische ledenvergadering mocht ontvangen.

Henk J. Potze

 

Foto: Peter Panneman

Doelgroepen: 

Bestand: