Koninklijke Onderscheiding voor Dirk Prins

Onder het toeziend oog van vrouw Corry en andere familieleden is Dirk Prins uit Drunen kort voor de algemene ledenvergadering van scheidsrechtersvereniging De Langstraat op dinsdag 8 oktober 2013 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn hoge staat van dienst voor de samenleving op het gebied van sport en educatie. Loco-burgemeester Wim van Engeland van gemeente Heusden reikte de onderscheiding uit.

Dirk Prins betekent erg veel voor COVS De Langstraat. Hij is niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken. Zijn hart ligt bij de vereniging en steekt bijna al zijn vrije tijd daarin, zeker toen hij in de VUT en met pensioen ging. Een gouden kracht als vrijwilliger voor deze  vereniging. Hij doet er veel voor, eigenlijk teveel om op te noemen.

Na vijf jaar lidmaatschap nam hij in 1980 al een bestuursfunctie aan als penningmeester. Dat hij een vakman daarin is heeft hij intussen na 32 jaar bewezen. Daarnaast ondersteunde hij diverse commissies. Met de technische commissie ging hij de voetbalverenigingen langs om technische en spelregelavonden te organiseren voor de jeugd. Zijn inbreng is voor de jeugd indrukwekkend. Een moeilijk groep jeugd kreeg hij in korte tijd rustig door zijn boeiende en geweldige inbreng. De omgang met kinderen was zeer imposant. De voetbalverenigingen waren hiervan ook onder de indruk. Dirk heeft ook de regie van het clubblad van de vereniging in handen. Dit doet hij met de meeste perfectie. Coördineert de advertenties, zorgt voor verslaggeving van alle activiteiten van COVS De Langstraat. Daarnaast houd hij ook de opmerkelijke zaken binnen de (voetbal)sport bij om daarmee zijn rubriek in het clubblad te vullen. Dirk was een aantal jaren geleden reeds genomineerd bij de gemeente Heusden als vrijwilliger van het jaar.
Chronologisch overzicht
1975: Dirk wordt lid van COVS De Langstraat
1980: Dirk treedt toe tot het bestuur van COVS De Langstraat als penningmeester
1990: Dirk wordt trainer van COVS De Langstraat
2002: Dirk wordt redacteur van het clubblad van COVS De Langstraat
1990: Dirk wordt coördinator van de Grote Clubactie ten behoeve van COVS De Langstraat
1998: Dirk wordt coördinator van de kantine op sportpark Eikendonk
1991: Dirk wordt coach van het voetbalteam van COVS De Langstraat

Sportief
In 1975 wordt Dirk voor de eerste keer aangesteld als scheidsrechter van de KNVB. Hij vervult deze functie nog steeds. Scheidsrechter is een belangrijke functie, want zonder scheidsrechters worden er geen voetbalwedstrijden gespeeld. Elk weekend in weer en wind leidde hij amateurvoetbalwedstrijden.  Als scheidsrechter moet men de conditie op peil houden en spelregelkennis bijhouden, daarom is men niet vaak alleen in het weekeinde actief met deze hobby, maar ook op de weekavonden. Dirk Prins heeft voor zijn inzet in 1998 een zilveren en in 2012 een gouden waarderingsspeld van de KNVB ontvangen.

Maatschappelijk
Niemand hoefde Dirk ervan te overtuigen dat onze maatschappij op korte termijn grote behoefte heeft aan geschoolde mensen op het gebied van wetenschap en technologie en het dus belangrijk is om kinderen daar in een vroeg stadium in aanraking te brengen.
Bureau Top draagt via doelgerichte marketing en promotie z’n steentje bij aan de aanwas van goed opgeleide technici. Verzorgen van gastlessen op het gebied van techniek is één van haar speerpunten.

Om kinderen van de basisschool op een leuke en leerzame manier met techniek kennis te laten maken, hebben de bedrijfstakken met Techniek Coach project ontwikkeld en gefinancierd. Zo’n 110 onbezoldigde Techniek Coaches verzorgen samen met de leerkrachten technieklessen voor leerlingen in de groepen 5-8. Techniek Coaches zijn gastdocenten die veel technische kennis en praktijkervaring hebben opgedaan tijdens hun loopbaan in het bedrijfsleven.

Al in 2006 besloot Dirk zijn rijke ervaringen als “techneut” te willen delen met onderwijsinstellingen. Hij kwam al heel snel bij Bureau Top terecht. Na een korte training ging hij in september 2006 binnen de regio Drunen aan de slag.
Tot op de dag van vandaag trekt Dirk in zijn eentje er zo’n 60 a 70 lange ochtenden per schooljaar op uit om te werken aan de missie van Bureau Top, nl.: Winst voor techniek.
Dirk is een voorbeeld voor zijn collega coaches en is een uitstekende ambassadeur voor Bureau Top. Zijn bijdrage wordt dan ook zeer gewaardeerd.
Anekdotes over Dirk Prins:
- Dirk en Corry hebben de verloving 2x gevierd 1x in Gouda en 1x in Rijnsburg. In Rijnsburg zat de hele familie bij elkaar inclusief de dominee maar Dirk was er niet....vergeten hij was gaan voetballen.
- In al die jaren heeft hij bijna geen donderdag-avond training gemist. Deze avond was en is heilig voor hem. Wat dat betreft heeft hij de juiste sport mentaliteit.
- Elke zondagavond aan de buis gekluisterd voor Studio Sport.
- Na een wedstrijd heeft hij ooit naar de kleedkamer moeten vluchtten vanwege boze voetballers en toeschouwers. Onder politie-begeleiding naar huis maar dat heeft hem niet weerhouden om met het fluiten door te blijven gaan.
- Hij daagt z’n zonen/schoonzoon regelmatig uit om met hem mee te gaan hardlopen. Zij durven de uitdaging nog steeds niet aan te gaan omdat ze weten dat de conditie van pa hartstikke goed is.
- Hij heeft een tijdje geleden nog in het Brabant Dagblad gestaan met een stukje over “Krasse knarren”.
- Staat als het even kan zijn kleinzoon Luca aan te moedigen bij voetbalwedstrijdjes. 1 keer kwam bij zo’n partijtje de scheidsrechter niet opdagen en kon Opa mooi invallen. Dat was dan wel weer makkelijk.
- Is altijd gek met z’n kleinkinderen. Zijn kinderen moeten dan vaak niet de kleinkinderen maar juist opa zelf een beetje afremmen.
- Gaat samen met z’n vrouw graag fietsen en weekendjes weg. Bijvoorbeeld als hij een wedstrijd heeft in Zeeland dan maken ze daar gezellig een weekendje weg van.
- Ook gaan ze elk jaar met Pasen een weekend weg met heel het gezin. Het kan dan zomaar zo zijn dat ze dat weekend Dirk kwijt zijn, want dan heeft hij stiekem z’n sportkleren aangetrokken om een stukje te gaan hardlopen.

Al met al een sportief en maatschappelijk betrokken, maar vooral ook bewogen persoon, die deze Koninklijke onderscheiding volledig terecht heeft gekregen!

Doelgroepen: 

Bestand: