Bas Nijnhuis en Coen Droste bij 75-jarig COVS Zeeuws-Vlaanderen

Maandagavond 9 december jl. was Hotel Van Leuven te Kloosterzande, voor een keer in de geschiedenis van de vereniging, de locatie voor een activiteit van de COVS groep Zeeuws-Vlaanderen. Vanwege de verwachte publieke opkomst was er naar deze gelegenheid uitgeweken vanaf de gebruikelijke clublocatie bij de VV Zaamslag. Vooruitlopend op de festiviteiten van het 75-jarige bestaan van deze COVS-groep in 2014 was een bijeenkomst georganiseerd waarin onze actieve toparbiter Bas Nijhuis en assistent-scheidsrechter Coen Droste waren uitgenodigd. Het talrijk opgekomen publiek werd door beide ‘toppers’, ondersteund met videobeelden, voorzien van veel nuttige informatie over de arbitrage en hun ervaringen daarbij.

Met een op ‘de Snip & Snap revue’ lijkende veelal hilarische werkwijze, kon het publiek kennis nemen van het rijke scala positieve en negatieve ervaringen en belevingen van beide arbiters. Daarbij schroomden zij zich er niet voor om zelf ook ‘in de spiegel te kijken’. Ervaringen werden gepresenteerd over kwetsende spreekkoren in het stadion tijdens nationale en internationale wedstrijden en de persoonlijke verzorgingen bij de laatste categorie. Daarnaast kwamen ook bekende en ook recente incidenten uit wedstrijden, waarbij zij wel of niet een beslissing hadden genomen, aan de orde. Dit betrof o.a. rood voor schoppen toeschouwer van doelman Esteban (AZ’67) in de Amsterdam ArenA en de overtreding van Mike Havenaar (Vitesse) tegen Stijn Schaars (PSV) in het afgelopen weekend. Verder werd aan de  hand van met de mobiele telefoon zelfgemaakte beelden, onder andere de escorte begeleiding van Bas Nijhuis, getoond in Turkije. Voorafgegaan door een politieauto en een aantal politiemotors met ‘toeters en bellen’, werd Bas, dwars door het ‘mierennest’ van het overige verkeer, naar het stadion van zijn te leiden Champions League wedstrijd begeleid.
Naast deze ludieke beelden was er natuurlijk ook ruimte voor de spelregels. Eerst werden videobeelden van  een aantal onbesuisde overtredingen met buitensporige inzet getoond en toegelicht.  Daarna kwam buitenspel aan de orde. Door Coen werden een aantal videobeelden over wel of niet buitenspel getoond waarna de aanwezigen met een vlag, als ASR de situatie konden beoordelen. De uiteindelijke winnaar werd door Coen voorzien van een doos chocolade van een gerenommeerd merk. 

In de pauze van deze geanimeerde bijeenkomst werden Peter Scherpenisse, Willy de Rooze, Cees Steenbakker, Levien de Groote en  Frenk Smits tot lid van verdienste van de COVS groep Zeeuws-Vlaanderen benoemd. Door Bas en Coen werden de gehuldigde personen voorzien van een speld en een bijbehorende oorkonde. Na de afsluiting werd er in de ‘derde helft’ nog lang nagepraat over de leerzame presentatie van deze beide scheidsrechters.

Doelgroepen: 

Bestand: