Spelregelvraag 9 - Antwoord

NEC - Jong Ajax: Een verdediger neemt met veel inzet een sliding en weet de bal te spelen. De aanvaller komt ook ten val. Wat nu?

In de regel staat dat vrijwel alle acties ter beoordeling zijn van de scheidsrechter. In dit geval kan het dus per scheidsrechter verschillen wat de beslissing wordt. Let wel bij een onbesuisde actie de bal het eerst raken wil niet altijd zeggen dat het dan geen overtreding is dus ook geel. Komt een speler dusdanig in dat hij ondanks dat hij eerst de bal had wel zo hard  dat hij de veiligheid van zijn tegenstander ernstig in gevaar brengt dan is de rode kaart noodzakelijk .

Echter kan een scheidsrechter ook bepalen dat de actie puur op de bal was gericht en de actie niet als onvoorzichtig beschouwt. Dan wordt er dus gewoon doorgespeeld. Derhalve was hier het juiste antwoord dat de regel voor deze situatie niet expliciet iets voorschrijft wat betreft de kaart, de spelhervatting is als de scheidsrechter dit beoordeelt als onvoorzichtig of erger een directe vrije schop.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar