Alles te weten .....

Een Nederlands gezegde luidt “Alles te weten maakt niet gelukkig” en ik denk dat veel scheidsrechters blij zijn dat dit voor de meeste spelers van toepassing is. Helaas echter soms ook voor scheidsrechters als het om de finesses van de spelregels gaat, gelukkig meestal zonder grote gevolgen.

Maar verbazingwekkend vind ik het bijvoorbeeld wel dat je bij de Onder 13 nog vaak ziet dat doelschoppen vanaf de rand van het strafschopgebied genomen worden, terwijl dit al ruim een jaar geleden is afgeschaft. Kennelijk een wijziging die niet doorgegeven is, aan de mensen die bij die leeftijdscategorie actief zijn.

Iets anders, maar ook onjuist, is de stelling dat er geen gele kaart meer gegeven mag worden na voordeel. Iets wat na de laatste spelregelwijziging toch door veel mensen wordt gedacht. Als er bijvoorbeeld een onbesuisde overtreding wordt gemaakt en de scheidsrechter geeft voordeel, dan hoort de gele kaart daarna nog steeds gewoon gegeven te worden (ongeacht of het voordeel wordt verzilverd). Alleen een gele kaart wegens het voorkomen of onderbreken van een veelbelovende aanval vervalt als er voordeel gegeven wordt. Gaat het om een scoringskans (bijvoorbeeld een doorgebroken speler wordt neergelegd en krabbelt snel weer op) en er wordt voordeel gegeven, dan volgt er juist wel een gele kaart (namelijk in plaats van een rode kaart).

Voor de specialisten onder ons: Als in het strafschopgebied een scoringskans ontnomen wordt bij een duel om de bal, dan volgt er normaal geen rode kaart, maar een gele kaart en een strafschop. Wordt in zo’n situatie voordeel gegeven, dan vervalt ook deze gele kaart. Maar dat zal zelden voorkomen.

Ook de wijzigingen met betrekking tot overtredingen bij het nemen van een strafschop zorgen voor veel onduidelijkheid. Geen wonder want het zijn dit jaar niet bepaald de eerste wijzigingen op dat punt. Dus dat een doorsnee scheidsrechter in het amateurvoetbal de draad kwijt is, is wel logisch. Voorheen was het vrij simpel: een aanvallende overtreding betekende overnemen als er was gescoord en een indirecte vrije schop als er was gemist en een verdedigende overtreding betekende overnemen als er was gemist en een geldig doelpunt als er was gescoord.

Later kwamen daar waarschuwingen bij voor de nemer bij bepaalde overtredingen, waarbij in een aantal geval altijd hervat moest worden met een indirecte vrije schop en ook een waarschuwing voor de doelverdediger als hij te vroeg van de lijn kwam. Vervolgens hoefde de doelverdediger alleen nog maar een deel van een voet boven de doellijn te hebben en bovendien moet hij nu ook echt de bal tegenhouden of de uitvoering van de strafschop duidelijk beïnvloeden. Doet hij dat dan krijgt hij nu de eerste keer een vermaning en pas bij herhaling een gele kaart. Maakt ook de nemer op dat moment een overtreding, dan gaat de doelverdediger vrijuit en volgt er in alle gevallen een indirecte vrije schop tegen de nemer, die dan ook een gele kaart krijgt.

Tot zover een paar spelregel issues. Ondanks dit alles, veel succes allemaal in de praktijk.

Dick Visser

Doelgroepen: