De toekomst van het voetbal in de Kop van Noord-Holland

Nederland loopt vaak voorop in de evolutie van het voetbal, zowel op het gebied van arbitrage als op voetbaltechnisch gebied zelf. Denk bijvoorbeeld aan de VAR, het nieuwe pupillenvoetbal en de 4-fasenopzet bij de jeugdcompetities. Nu test de KNVB de Future Rules of Football in een paar geselecteerde jeugdcompetities in Noord-Holland. Namens de KNVB ben ik hier als verenigingsadviseur bij betrokken en als ondersteunend lid van de LCS volg ik deze ontwikkelingen natuurlijk met buitengewoon veel interesse.

Aanleiding

Het voetbal verandert. Het spel wordt steeds sneller, dynamischer en krachtiger. Om ervoor te zorgen dat voetbal niet alleen nu maar ook in de toekomst een aantrekkelijke sport blijft om te spelen vinden we het grootste sport van Nederland en de wereld belangrijk om niet stil te blijven staan. Er zijn verschillende initiatieven geweest om (oefen)wedstrijden te spelen met aangepaste spelregels. Nadat de Avant Garde Cup en Wedstrijd van de Toekomst is georganiseerd (2013-2018) heeft KNVB vanaf 2019 hierin een actievere rol in genomen. Zo is de vorig jaar de Future Rules Football League georganiseerd, waarin onder-23 teams uit de bollenstreek speelden met aangepaste spelregels. Onderzoek bij deze wedstrijden (KNVB, 2019) laat zien dat wedstrijden gemiddeld 5 minuten meer zuivere speeltijd kenden. Bij de pupillen en b-categorie is te zien dat er al andere spelregels zijn toegepast en spelen de pupillen in andere wedstrijdvormen.  

Deze initiatieven waren aanleiding om eind 2019 – begin 2020 breder op te halen welke spelregels veranderd kunnen worden. Allemaal vanuit de kernwaarden dat elke vernieuwing of aanpassing moet bijdrage aan een: 

  • aantrekkelijker (snellere en meer open wedstrijden met veel doelkansen);  
  • eerlijker (gelijke kansen bieden voor beide teams en de toepassing van de spelregels optimaliseren);
  • sportiever voetbalspel (respectvol gedrag van spelers, coaches, scheidsrechters & fans). 

Met een ruime en diverse groep mensen van binnen de KNVB (coaches nationale elftallen, jonge medewerkers en andere collega's) en buiten de KNVB (andere sportbonden en de jeugdraad) zijn er brainstormsessies georganiseerd. De top 5 spelregels die daar naar voren kwamen om verder mee te testen en in te voeren zijn: self-pass, indribbelen in plaats van ingooien, tijdstraf bij een gele kaart, door wisselen en zuivere speeltijd.  

In het voorjaar is besloten dat we hier werk van willen maken, te beginnen in het amateurvoetbal. 

De pilot

Met alle betrokken verenigingen en interne collega's zijn we hard aan het werk om in de competitie (vanaf 19 september) in regio 18 (Kop van Noord-Holland) in 4 poules bij de O13 te gaan testen met 2 nieuwe spelregels voor die doelgroep:

  • Indribbelen of passen in plaats van een ingooi,
  • Mogelijkheid tot self-pass na een overtreding.

Voor deze doelgroep een logische stap, aangezien zij deze spelregels al gewend zijn vanuit de O12. In overleg met de verenigingen die de wedstrijden in de pilot organiseren proberen we wedstrijden te filmen aan het begin en het einde van de pilotperiode. Deze worden professioneel geanalyseerd en hieruit hopen we positieve ontwikkelingen voor het voetbal op heel veld. Ook wordt er omstreeks eind oktober een vragenlijst onder spelers en ouders ingezet, om de persoonlijke ervaringen van de spelers op te halen.

Met veel aandacht wordt deze pilot ook vanuit het buitenland gevolgd, staan wij aan de basis van fundamentele spelregelwijzigingen?

Eerste ervaringen

Overwegend positief, anders kunnen we de eerste fase niet beoordelen. Nu ligt de competitie natuurlijk tijdelijk stil, maar gelukkig hebben we een aantal speelrondes kunnen spelen én op video vast kunnen leggen. Daardoor hebben we informeel de eerste reacties kunnen peilen en de opmerkingen wijzen vooral op een toename van de snelheid in het spel door het indribbelen vanaf de zijlijn. De self-pass bij vrije schoppen kosten nog wat gewenning, deze worden toch nog vaak op de 'ouderwetse' manier genomen.

We moeten nog zien wat het stilleggen van de competities voor het verdere verloop van de pilot betekent, het is natuurlijk heel erg afhankelijk van wanneer er weer wedstrijden plaats mogen vinden. Later dit seizoen zal ik een nieuw artikel plaatsen, met hopelijk positieve uitkomsten en een uitbreiding van de pilot.

Erwin Dam

 

Doelgroepen: