Uitzonderingen

Ik weet nog goed dat ik vroeger op school een hekel aan Duits had. De Duitse taal had veel regels, maar daar valt nog mee te leven. Echter elke regel had een meervoud aan uitzonderingen waardoor het voor mij in de praktijk onmogelijk was om deze taal te beheersen. Toen ik op latere leeftijd de scheidsrechter cursus ging doen kreeg ik op sommige momenten hetzelfde gevoel. Ook al viel er met die uitzonderingen nog te doen. Sommige uitzonderingen kwamen eigenlijk alleen in de theorie voor. Echter veranderen de spelregels elk jaar en het gevoel van mijn schooltijd komt steeds weer terug.

Sommige uitzonderingen of tegenstrijdigheden zijn er gewoon ingeslopen. Zo heb je bijvoorbeeld het feit dat de lijnen tot een bepaald gebied behoren en de bal zich in dat gebied bevindt als hij er niet geheel overheen is. Dus is de bal voor 99% over de doellijn dan is hij nog in het spel. Met buitenspel doen we het precies andersom. Sta je voor 1% in buitenspelpositie kan je er al voor gestraft worden. Wat zou buitenspel een stuk makkelijker worden als dat andersom zou zijn en je dus helemaal los moet zijn van de laatste verdediger om buitenspel te staan. Ingewikkelder gaat het worden als het gaat over de wisselprocedure. Het aantal wisselspelers dat opgegeven kan worden kan per competitie verschillend zijn. Ook het aantal wat gewisseld kan worden, en dan komen daar ook nog competities bij waar onbeperkt gewisseld mag worden. Wat te denken dit jaar over de wisselprocedure bij standard teams in de bekercompetitie. Er mogen 5 spelers gewisseld worden maar er zijn maar 3 wisselmomenten per team waarbij de rust dan weer niet als een wisselmoment wordt gezien maar waarin wel gewisseld mag worden. En heb je dan een wedstrijd met een verlenging dan komt er nog een wissel bij.

Ik had het in het begin over de vele uitzonderingen op een regel bij Duits. Hier een regel in het voetbal: . Een geblesseerde speler mag niet op het veld worden behandeld. Een geblesseerde speler mag pas in het speelveld terugkeren nadat het spel is hervat; als de bal in het spel is mag dit alleen vanaf de zijlijn, maar als de bal uit het spel is mag dit vanaf de doellijn of zijlijn. En dan nu de uitzonderingen: . Uitzonderingen op het voorafgaande kunnen alleen worden gemaakt wanneer: - een doelverdediger geblesseerd is; - een doelverdediger en een veldspeler met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben; - spelers van hetzelfde team met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben; - er sprake is van een ernstige blessure; - een speler geblesseerd is geraakt als gevolg van een fysieke overtreding waarvoor de tegenstander een waarschuwing heeft ontvangen of is weggezonden (bijv. onbesuisd of ernstig gemeen aanvallen), mits de behandeling snel wordt afgerond; - er een strafschop is toegekend en als de geblesseerde speler de nemer is. En als dit nu elke wedstrijd voorkomt gaat het nog maar de meeste uitzonderingen komen zo weinig voor dat je op en gegeven moment niet meer weet.

De regel die trammelant oplevert is wel hands. Ik vis daar even de grootste tegenstelling uit. Een aanvaller krijgt van dichtbij door een verdediger de bal hard tegen de arm geschoten die netjes langs het lichaam is en de bal stuit het doel in. Dan heeft de aanvaller zich volgens de regels zich schuldig gemaakt aan strafbaar hands en krijgt een directe vrije schop tegen. Echter als een verdediger op de doellijn een bal tegen de arm krijgt die netjes langs het lichaam is wordt er doorgespeeld. Volgens de IFAB mag er niet met of via een arm of hand gescoord worden, maar wel doelpunt voorkomen worden. Echter als de doelverdediger de bal uit zijn handen schiet en deze gaat rechtstreeks in het doel van de tegenstander dan is het een doelpunt.  Dan hebben we een leuk uitzonderingsgeval met de overtredingen. Overtredingen zoals trappen en slaan zijn direct. Ook al sla je een medespeler   krijg je een directe vrije schop of een strafschop tegen. Sla je buiten de zijlijn een tegenstander of een bankzitter van die tegenstander is het een directe vrije schop en ben je “binnen” de 16 een strafschop. Sla je echter buiten de lijnen een medespeler dan wordt het plotseling een indirecte vrije schop.

De leukste uitzondering op de regel vinden we bij de strafschop.  Let op

Regel 8 Als een overtreding gebeurt als de bal niet in het spel is, heeft dat geen invloed op de wijze waarop het spel wordt hervat.

Regel 12 de allereerste zin: Directe en indirecte vrije schoppen en strafschoppen kunnen alleen worden toegekend voor overtredingen en vergrijpen begaan terwijl de bal in het spel is. En dan nu regel 14 De strafschop.

De bal is in het spel wanneer deze is getrapt en duidelijk beweegt. Dit is belangrijk voor wat er volgt Kijk nog even naar regel 8 en 12 hierboven. Even verderop vinden we dit.

Als, voordat de bal in het spel is, één van de volgende situaties zich voordoet: De nemer of een ploeggenoot maakt een overtreding: • als de bal in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen; • als de bal niet in het doel gaat, onderbreekt de scheidsrechter het spel en hervat de wedstrijd met een indirecte vrije schop; Ja Hallo daar staat plotseling echt dat het om een overtreding gaat voordat de bal in het spel is. Nog erger is als de nemer de bal niet in voorwaartse richting speelt. Dan is de bal niet in het spel geweest maar volgt er wel een indirecte vrije schop. We kunnen dus concluderen dat de regels uit regel 8 en 12 gelden t/m regel 13 en regel 14 geheel zelfstandig is.

Als laatste het heilige huisje dat een doelverdediger geen kaart kan krijgen als hij de bal met de hand speelt in zijn strafschopgebied waar dat niet mag. Dit is heel lang overeind gebleven. Maar per dit seizoen krijgt een doelverdediger naar gelang de situatie geel of rood als hij de bal met de handen speelt nadat hij hem uit een spelhervatting in het spel heeft gebracht.

We hebben te maken met een woud van uitzonderingen. Dit lijkt vreemd, maar spelregels worden mede bepaald door een aantal landen die eens per jaar bij elkaar komen. Het zal u waarschijnlijk niet bevreemden dat deze groep zich de Duitstalige landen noemt.

Jan Wouter Kok

 

Doelgroepen: