Scherp blijven .....

Inmiddels ligt het huidig voetbalseizoen alweer 4 maanden stil en er is weinig hoop meer voor het uitspelen van de reguliere competitie dit seizoen. Wederom een verloren seizoen zoals het er nu naar uit ziet met misschien nog een toetje genaamd de Regio Cup zoals de KNVB het in de routekaart in de planning heeft. Maar als we dan eenmaal weer aan de slag mogen, weet u het dan allemaal nog?

Als voorbeeld wil ik hier de strafschop en de strafschoppenserie eens onder de loep nemen. In het betaald voetbal staan er minimaal 4 officials in en langs het veld en in de eredivisie hebben ze ook nog de VAR die alles kan checken. En zelfs dan gaat het nog wel eens fout zoals bij de wedstrijd NAC-FC Volendam, waarbij de bal via de lat terug in het veld kwam en nogmaals door dezelfde speler gespeeld werd zonder dat de scheidsrechter of een van zijn assistenten dit in de gaten had. Lag de focus te veel op of de doelman niet te vroeg van zijn doellijn kwam of werd er te veel gelet op eventueel te vroeg inlopende spelers? 

In deze situatie werd dit door 4 officials niet opgemerkt, maar de gemiddelde amateurscheidsrechter staat alleen op het veld en moet alle mogelijke overtredingen rondom de strafschop in zijn ééntje in de gaten houden en direct de juiste beslissing nemen. Bent u nog scherp genoeg om alle mogelijke overtredingen op te merken en direct correct te bestraffen?

Met ingang van dit seizoen hoeft de doelman niet meer met beide voeten op de doellijn te staan – 1 voet op of boven de doellijn is voldoende.

Als de nemer de bal voor de 2e keer speelt zonder dat de doelman de bal heeft geraakt bij het terugkomen van doelpaal/doellat dient een indirecte vrije schop aan de verdedigende partij te worden toegekend.

Indien een ploeggenoot van de doelman een overtreding begaat en de bal gaat in het doel wordt een doelpunt toegekend, echter als de bal niet in het doel gaat dient de strafschop te worden overgenomen.

Als een speler van beide teams een overtreding begaat dan wordt de strafschop overgenomen, tenzij een speler een ernstiger overtreding begaat (bijv. ongeoorloofde schijnbeweging). Echter als de doelman en de nemer een overtreding maken, ontvangt de nemer een waarschuwing en wordt een indirecte vrije schop aan de verdedigende partij toegekend.

Een schijnbeweging maken bij het trappen van de bal, nadat de aanloop is afgerond (een schijnbeweging tijdens de aanloop is toegestaan); de scheidsrechter geeft de nemer een waarschuwing.

Indien alleen de doelman een overtreding maakt zoals bijvoorbeeld het te vroeg van de doellijn komen en de strafschop wordt gestopt doel de doelman, dient deze te worden overgenomen en ontvangt de doelman de eerste keer hier alleen een vermaning voor (dus géén gele kaart). Pas bij de 2e keer volgt een waarschuwing en eventueel bij de 3e keer wederom een waarschuwing en een rode kaart.

Wordt de bal echter over, naast of tegen doelpaal of doellat geschoten, dan wordt de strafschop alleen overgenomen als de overtreding door de doelverdediger de nemer duidelijk beïnvloedde.

Mocht er na afloop van de reguliere speeltijd en/of verlenging een strafschoppenserie volgen, tellen de eventuele gele kaarten die de doelman of een van de spelers in de wedstrijd ontvangen hebben weer niet mee in de strafschoppenserie.

Heeft u het allemaal nog paraat of is het misschien toch zinvol regel 10 en 14 nog eens aandachtig te bestuderen zodra we onze hobby weer op mogen pakken en scherp weer het veld op mogen!

Jean-Pierre Loontjens

Doelgroepen: