Antwoorden en uitleg ronde 4 spelregelquiz 2021-2022

De beeldvragen van deze ronde zijn tot maandag 10 januari 2022 21:00 uur te bekijken via: https://www.covs.nl/beeldfragmenten

Vraag 1

In de 23e minuut van de wedstrijd onderbreekt nr. 9 van partij A een veelbelovende aanval van partij B door de aanvaller binnen het strafschopgebied d.m.v. een onbesuisde tackle ten val te brengen. De goed oplettende scheidsrechter ziet echter dat de bal bij een andere vrijstaande aanvaller terecht komt en past de voordeelregel toe. Deze aanvaller schiet de bal echter huizenhoog over het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

 1. Strafschop
 2. Strafschop + waarschuwing
 3. Doelschop
 4. Doelschop + waarschuwing

Toelichting: Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 12, pagina 55, onder Directe vrije schop: Een speler die onbesuisd speelt moet een waarschuwing ontvangen.

+ pagina 57 onder Voordeel: Als de scheidsrechter de voordeelregel toepast bij een overtreding die zou zijn bestraft met een waarschuwing of een veldverwijdering als het spel zou zijn onderbroken, dan moet deze waarschuwing/veldverwijdering worden gegeven bij de volgende keer dat de bal uit het spel is.

 

Vraag 2

Bij een schot van buiten het strafschopgebied op doel rent plotseling de hond van de voorzitter het speelveld op achter bal aan. Vlak voordat de bal in het lege doel gaat weet de hond de bal te pakken te krijgen en zorgt ervoor dat de bal naast i.p.v. in het doel gaat. De scheidsrechter onderbreek het spel. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

 1. Doelpunt, zonder de interventie van de hond was de bal het doel in gegaan.
 2. Scheidsrechtersbal voor het aanvallende team, zij waren diegene die de bal het laatst hebben geraakt.
 3. Doelschop, de hond is een “dood” object en dan gaat het spel gewoon door.
 4. Scheidsrechtersbal voor de doelverdediger, de aanraking van de bal met de hond vond plaats binnen het strafschopgebied.

Toelichting: Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 3, pagina 23, 2e alinea:

Wanneer de scheidsrechter het spel onderbreekt vanwege het ingrijpen:

• door een onbevoegd persoon, moet hij het hervatten met een scheidsrechtersbal.

+ Regel 8, pagina 44 onder Scheidsrechtersbal - Procedure:

Het laten vallen van de bal gebeurt voor de doelverdediger van de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied, wanneer het spel werd onderbroken:

o terwijl de bal in het strafschopgebied was, of

o de laatste keer raken of spelen van de bal in het strafschopgebied was.

 

Vraag 3 - Beeldfragment: Fortuna Sittard – FC Twente

Disciplinaire straf: B. Gele kaart  Spelhervatting: E. Strafschop

Toelichting: In de herhaling is goed te zien dat de FC Twente verdediger met zijn hand tegen de bal slaat. Omdat het om een schot op doel gaat, ook een gele kaart.

 

Vraag 4 - Beeldfragment: LTC – de Weide

Disciplinaire straf: B. Gele kaart  Spelhervatting: F. Doorspelen

Toelichting: Na onbesuisde overtreding, neemt de aanvaller de vrije schop snel en geeft de scheidsrechter terecht voordeel. Zie verder ook de toelichting bij vraag 1.

 

Vraag 5 – Beeldfragment: Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund

Disciplinaire straf: A. Geen kaart  Spelhervatting: E. Directe vrije schop

Toelichting: De aanvaller duwt de verdediger gewoon in de rug, waardoor de aanval kan ontstaan.

 

Vraag 6 - Beeldfragment: FC Volendam – Jong FC Utrecht (clip 50)

Disciplinaire straf: C. Rode kaart  Spelhervatting: E. Directe vrije schop

Toelichting: De Jong FC Utrecht speler maakt een buitensporige overtreding door zijn tegenstander te trappen. Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 12, pagina 55, onder Directe vrije schop: Een speler die met buitensporige inzet speelt moet van het speelveld gezonden worden.

 

Vraag 7 - Stelling

De verzorgster van v.v. Bal-op-het-Dak is het niet eens met een aantal beslissingen van de scheidsrechter en laat dat tijdens een blessurebehandeling duidelijk merken. Hierbij beledigt zij de scheidsrechter op grove wijze. De scheidsrechter is hier niet van gediend en stuurt haar van het speelveld door het tonen van de rode kaart, maar laat haar wel weer plaats nemen in de dug-out. Handelt de scheidsrechter hier juist?

Toelichting: Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 5, pagina 30: laatste zin van het tweede punt: Een medisch teamofficial die een overtreding begaat die met een verwijdering bestraft moet worden, mag blijven als het team geen ander medisch persoon beschikbaar heeft, en behandelen als een speler medische verzorging nodig heeft.

N.B. Omdat uit de vraagstelling niet blijkt of er wel of geen ander medisch persoon aanwezig is, is besloten beide antwoorden goed te rekenen.

 

Vraag 8 - Stelling

Omdat het slecht weer is en er onweer in de lucht zit besluit de scheidsrechter in de 32e minuut de wedstrijd tijdelijk (10 minuten) te staken. Na deze 10 minuten wordt het spel op de juiste wijze hervat en wordt de wedstrijd voortgezet. In de 84e minuut begint het weer te onweren en hard te regenen en de scheidsrechter besluit wederom de wedstrijd (voor de tweede keer) te staken. Deze staking duurt ruim 15 minuten. Hierna hervat de scheidsrechter de wedstrijd op de juiste wijze en speelt de wedstrijd uit. Mag de scheidsrechter een wedstrijd twee keer staken wegens weersomstandigheden?

Antwoord: A.  Ja

Toelichting: Handboek competitiezaken amateurvoetbal Seizoen 2020/’21, 1.8 Onweer,

pagina 11, laatste alinea: De wedstrijd kan ten hoogste dertig minuten worden onderbroken.

 

Vraag 9 – 2 goed/3 fout

Uit een aantal spelhervattingen kan rechtstreeks gescoord worden in het doel van de tegenstander, denk hierbij aan een strafschop. Uit welke spelhervattingen kan er niet rechtstreeks gescoord worden in het doel van de tegenstander?

Geef de twee juiste antwoorden.

 1. Doelschop
 2. Hoekschop
 3. Inworp
 4. Scheidsrechtersbal
 5. Aftrap

Toelichting: Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 15, pagina 70, tweede zin:

Uit een inworp kan niet rechtstreeks worden gescoord.

+ Regel 8, pagina 44 onderaan:

Als de bal in het doel gaat zonder door ten minste twee spelers te zijn geraakt wordt het spel hervat met

• een doelschop als de bal in het doel van de tegenpartij gaat;

• een hoekschop als de bal in het eigen doel gaat.

 

Vraag 10 – 2 goed/3 fout

Wat kan geen spelhervatting zijn als er bij het nemen van een strafschop een overtreding wordt begaan?

Geef de twee juiste antwoorden.

 1. Aftrap
 2. Scheidsrechtersbal
 3. Indirecte vrije schop
 4. Hoekschop
 5. Doelschop

Toelichting: Spelregels veldvoetbal seizoen 2021-2022, Regel 14, pagina’s 66+67:

Als er een overtreding wordt gemaakt bij het nemen van de strafschop wordt (afhankelijk van wie de overtreding maakte en of de bal in het doel ging): een doelpunt toegekend, de strafschop overgenomen of wordt hervat met een indirecte vrije schop. Maakt echter de doelverdediger een overtreding en “de bal naast of over het doel gaat of terugkomt van paal of lat, dan wordt de strafschop alleen overgenomen als de overtreding door de doelverdediger de nemer duidelijk beïnvloedde”, is dat niet het geval dan zal dus een doelschop volgen als de bal naast of over het doel gegaan is.

Doelgroepen: