Afwijkende regels

Een mondelinge vraag op de laatste finale spelregelwedstrijden was:
Voor welke categorieën mogen uitzonderingen gemaakt worden in de regels?

Het antwoord was: Jeugdspelers onder de 16 jaar, vrouwenwedstrijden, Veteranenwedstrijden (spelers boven de 35 jaar) en het G voetbal.

Leeftijdsbeperkingen

Als die vraag nu gesteld zou worden is het vrouwenvoetbal uit dit rijtje verdwenen. Dat wordt nu helemaal gelijkgesteld aan mannenvoetbal. Maar dat is niet de enige wijziging Jeugdspelers staat er nog steeds in maar onder de 16 is komen te vervallen nationale bonden mogen hier nu zelf over beslissen welke leeftijdsbeperkingen ze gaan hanteren. Feitelijk werd dat hier al gedaan door de jeugd onder de 17 2 x 40 minuten te laten spelen. Ook de leeftijdsgrens bij de veteranen is weggehaald en ook hier mogen de nationale bonden beslissen vanaf welke leeftijd een veteraan moet voldoen voor een veteranencompetitie. Nieuw in het rijtje is voetbal op de laagste niveaus. Of dit grote veranderingen gaat brengen is nog af te wachten. Het is voor te stellen dat grote verenigingen waar vaak tegen 17:00 uur nog wedstrijden gaan beginnen het niet erg vinden als de senioren die uitkomen in de 2 of 3 laagste klassen dat deze 2 x een half uur gaan spelen. Of er daadwerkelijk zoiets gaat gebeuren is nog af te wachten.

Afwijkingen

De afwijkingen voor deze groepen op de spelregels zijn:
De afmetingen van het speelveld. De grootte en het gewicht en het materiaal van de bal. De afstand tussen de doelpalen de hoogte van de doellat boven de grond. De duur van het spel, waarbij wel beide helften even lang moeten zijn. En de wisselspelers. Het toepassen van tijdstraffen voor sommige/ alle waarschuwingen. Wat dat laatste betreft spelen we hier gelukkig met het systeem alle waarschuwingen. Dit waren de afwijkingen volgens de IFAB. Er is echter in het rijtje een afwijking vergeten, nl het aantal spelers. Je kan moeilijk verwachten dat waar de speelvelden kleiner worden gemaakt, bijvoorbeeld spelen op 1 helft, dat er dan nog 11 tegen 11 wordt gespeeld.

Negentallen

Nieuw dit seizoen is dat er bij junioren teams nu ook 9 tallen ingeschreven mogen worden. Een elftal dat dan tegen een 9 tal speelt moet ook met 9 man/vrouw spelen. Alleen mogen ze wel een groter aantal wisselspelers gebruiken als het 9 tal. Gebeurt dit bij onder de 13 moeten er doelen gezet worden op de “16 meter lijnen” en wordt door middel van pionnen/dopjes het speelveld versmald. Bij hogere junioren staan de doelen op de “5 meter lijn”. Dat laatste is dan wel weer makkelijk voor een strafschop want die is dan vanaf de “16 meter lijn”.

Doelgroepen: