Consequent en spelregels

Toen ik in de vorige eeuw de scheidsrechtercursus ging doen werd er 1 punt regelmatig aangehaald: slecht fluiten is niet goed, maar niet consequent fluiten is slechter. Sterker nog, als je een hele wedstrijd slecht floot was dat beter dan een wedstrijd goed fluiten maar niet consequent. Uiteraard was het dan ook niet echt goed meer.

In de Supercup kwam hier een goed voorbeeld uit. De doelman van PSV veroorzaakte een strafschop en kreeg ten onrechte geel. De spits van Feyenoord speelde de bal ver richting hoekschopvlag en intussen stond er al een speler van PSV op de doellijn. De actie van de doelverdediger was een voetbalactie dus wel een strafschop en geen kaart. Later in de wedstrijd beging de doelman van Feyenoord een vergelijkbare overtreding en kreeg geen geel. Hier kreeg de scheidsrechter nogal wat commentaar op. Uiteraard deed hij het de tweede keer goed, maar als hij hier consequent dezelfde fout had gemaakt, had je er niemand over gehoord.

Hands

Tegenwoordig wordt consequent fluiten onmogelijk gemaakt. Dit komt doordat de regels niet consequent meer zijn of dat de voorgeschreven manier van hoe we een regel moeten behandelen inconsequent is. Zomaar even 3 voorbeelden. Hands: hands moet strafbaar zijn, dus slaan naar de bal, arm in een niet natuurlijke houding of met de armen het lichaam breder maken. Maar dat gaat dus niet altijd op. Leuk voorbeeld is een bekende spelregelvraag over de doelman die de bal uit zijn handen uitschiet, maar dan de bal tegen een van hem aflopende aanvaller schiet die zijn armen in een natuurlijke positie heeft. Als dan de bal in het doel verdwijnt of de aanvaller draait zich om en schiet dan de bal in het doel, moet het doelpunt afgekeurd worden wegens hands. De “handsbal” voldeed totaal niet aan de bovenbeschreven voorwaarden. Om het nog erger te maken: als de bal via de arm van de aanvaller bij een medespeler komt die dan scoort, is het wel een doelpunt. Om het nog ingewikkelder te maken: stel dat de doelman een vrije schop ter hoogte van de middencirkel neemt en dan op deze manier tegen de aanvaller aanschiet en dat deze aanvaller dan met een snelle lange dribbel het halve veld oversteekt en dan scoort telt, het doelpunt wel.

In de nieuwe spelregels voor dit seizoen krijgen we te maken met strafbaar opzettelijk hands en strafbaar niet opzettelijk hands en ja hoor weer een punt met tegenstellingen. Het voorkomen van een doelpunt of scoringskans door onopzettelijk hands in het strafschopgebied is geen rood maar daarbuiten wel.

Buitenspel

De buitenspelregel is niet moeilijk. Als je op de helft van de tegenstander voor de bal loopt en nog maar 1 tegenstander voor je hebt en de bal wordt dan naar je gespeeld of komt bij je als deze voor het laatst geraakt is door een medespeler, sta je buitenspel als je ingrijpt in het spel door de bal te spelen, of het spel van de tegenstander beïnvloedde, of als je voordeel trekt uit je positie. Het enige moeilijke aan deze regel is in de praktijk het zien wanneer een speler bestraft moet worden. Eigenlijk gaat het spelletje te snel om buitenspel te constateren. Kijk maar naar het laatste EK waar met een stilstaand beeld pas aangetoond kan worden dat de grote teen van de aanvaller buitenspel stond. Maar ook met deze regel wordt inconsequent omgesprongen. Als namelijk de bal het laatst door een verdediger wordt geraakt zou het dus nooit volgens de regel buitenspel zijn. Maar daar is door de mensen die het voor het zeggen hebben een stokje voor gestoken. Een speler van de verdedigende partij moet de bal nu dusdanig bewust hebben gespeeld dat hij de bal onder controle gehad moet hebben of redelijkerwijs onder controle had moeten hebben. Dus als een verdediger bewust met een sliding een bal probeert te blokken maar deze half raakt en de bal komt bij een buitenspel staande aanvaller is het toch buitenspel. Ook hier mist weer een stukje consequentheid.  Toen deze regel pas nieuw was kwam een scheidsrechter naar mij toe omdat een partij het niet eens was met een beslissing van hem. In zijn wedstrijd schoot een verdediger de bal hard tegen de hak van een aanvaller. Via deze hak kwam de bal bij een teamgenoot die buitenspel stond. De scheidsrechter liet hier doorspelen omdat de bal niet bewust was gespeeld. Toen ik hem verteld dat hij niet goed had gehandeld werd hij zelf een beetje boos.

Eerste overtreding

Als laatste de regel dat de eerste overtreding altijd bestraft moet worden. Als dus een speler de bal met een te hoog gegeven been vlak voor een tegenstander wegschiet zonder de tegenstander te raken en de tegenstander vervolgens deze speler een trap geeft wordt de wedstrijd hervat met een indirecte vrije schop, de eerste overtreding. Ook hier gaan we niet meer consequent mee om. Als een speler van het speelveld afloopt en dan buiten de lijnen een tegenstander trapt dan volgt er een directe vrije schop of een strafschop terwijl het moedwillig het veld verlaten toch echt de eerste overtreding was.

Tot zover mijn relaas over inconsequente zaken. Ik ben ervan overtuigd dat er velen zijn die als ze de regels goed doorlezen er nog meer tegenkomen.

Doelgroepen: 

- Besloten groep -