Antwoorden Landelijke Spelregels - week 17

1       Beeldfragment: Capelle – Harkemase Boys

Disciplinaire straf: _(B) GEEL____ Spelhervatting: _(F) Strafschop_______

Toelichting LCS: De verdediger maakt zich breed en speelt dus opzettelijk de bal met de armen. Dit is geen strijd om de bal en het onderbreken van een veelbelovende aanval (spelers voor het doel). Strafschop en gele kaart.

2       Beeldfragment: Leicester City – Southampton

Disciplinaire straf: _(B) GEEL____ Spelhervatting: _(E) Indirecte vrije schop_

Toelichting LCS: De aanvaller van Leicester laat zich duidelijk vallen om een strafschop te versieren. Misleiden van de scheidsrechter - onsportief gedrag. Indirecte vrije schop en gele kaart.

3       Beeldfragment: DVS’33 Ermelo – ODIN’59

Disciplinaire straf: _(A) GEEN____        Spelhervatting: _(D) Aftrap na geldig doelpunt_

Toelichting LCS: De doelman en een aanvaller springen samen naar de bal. De doelman springt tegen de aanvaller op die correct omhoog springt. De doelverdediger laat daardoor de bal uit zijn handen vallen en de aanvaller scoort. Correcte goal. Aftrap na geldig doelpunt.

4       Beeldfragment: Valencia – Manchester United

Disciplinaire straf: _(C) ROOD____        Spelhervatting: _(F) Strafschop______

Toelichting LCS: Mata van Manchester United schiet van dichtbij de bal op het doel van Valencia. Een verdediger voorkomt dat de bal het doel ingaat door zijn arm richting bal te bewegen, die vervolgens naast gaat. Opzettelijk spelen van de bal met de hand. Strafschop en rode kaart voor het ontnemen van een duidelijke scoringskans.

5       Stellingen

I        In de spelregels is opgenomen dat de doelverdediger verplicht is een afwijkende kleur te dragen ten opzichte van de andere doelverdediger.

II      Onderkleding moet één kleur hebben die gelijk is aan de hoofdkleur van de mouwen van het shirt, of een patroon / kleuren hebben die exact overeenkomen met de mouwen van het shirt.

Stelling I: __(B) ONJUIST__          Stelling II: __(C) JUIST____

Toelichting I: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 20: “De doelverdedigers moeten kleding dragen die hen onderscheidt van de andere spelers en de wedstrijdofficials. Wanneer de shirts van de doelverdedigers van gelijke kleur zijn en geen van de twee heeft een ander shirt, zal de scheidsrechter de wedstrijd laten spelen.”

6       Drie goed & drie fout

Welke van de onderstaande overtredingen moet bestraft worden met een waarschuwing door het tonen van een gele kaart?

A       Op onbesuisde wijze een tegenstander ten val brengen door een sliding.

B       Een tegenstander verbaal afleiden tijdens het spel of bij een spelhervatting.

C       De scheidsrechter bespuwen.

D       De bal in handen nemen door een doelverdediger in het eigen strafschopgebied die bewust en met de voet is toegespeeld door een medespeler.

E       Een aanvaller voorkomt dat de doelverdediger de bal uit zijn handen in het spel kan brengen.

F       Bij het nemen van een strafschop komt de doelverdediger na het fluitsignaal en voordat de bal in het spel is van zijn doellijn af. Hij stopt vervolgens de bal.

Juiste antwoorden: A, B & F

Toelichting C, D en E: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 52, 55:

“(D) Als de doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied de bal met hand of arm speelt terwijl dit niet is toegestaan, dan wordt een indirecte vrije schop toegekend, maar geen disciplinaire straf.

(E) Een indirecte vrije schop wordt toegekend (zonder disciplinaire straf) indien een speler voorkomt dat de doelverdediger de bal uit zijn handen in het spel kan brengen.

(C) Een speler, wisselspeler of gewisselde speler wordt van het speelveld gezonden indien hij iemand bijt of bespuwt.”

Doelgroepen: