Veilig trainen bij de COVS, zo kan het!

Corona houdt ons al lange tijd thuis en zelfs buiten trainen mag niet. Dat laatste berust vooral op een misverstand. Dat mag namelijk wel degelijk met maximaal twee personen. Daarnaast mogen meerdere groepjes van twee tegelijk trainen, mits ze anderhalve meter afstand kunnen houden. In Deventer heeft de groep gewoon door kunnen trainen met veertien personen per training en dat drie tot vier keer per week. Hoe ze dat doen lees je hieronder. Allereerst bespreken we even een aantal onderwerpen.

Noodzaak

Want ja, is een training eigenlijk wel noodzakelijk? Dat is een lastige vraag natuurlijk. Als je dit vraagstuk breder trekt, dan zijn heel veel zaken niet noodzakelijk. Zoals het Betaalde Voetbal, wat is daar de noodzaak van? Of zelfs boodschappen doen, want dat kun je ook online. Dus is het noodzakelijk om te trainen? Ja, dat is het zeker. Van trainen blijf je fit en gezond en dat is ook belangrijk in de strijd tegen corona. Ook bestrijd je daarmee eenzaamheid, omdat je toch even met iemand kunt spreken en gezamenlijk iets kunt ondernemen.

Reisbeperkingen

Het RIVM geeft ook aan dat we onze reizen zoveel mogelijk moeten beperken. Dit is eigenlijk alleen van belang als je samen reist. De maatregelen zijn daar ook op gericht, denk bijvoorbeeld aan een voetbalteam dat een uitwedstrijd speelt. Dan rijden er vier auto’s met in iedere auto 4 tot 5 man. Dus kortom, kom alleen naar de training, maar bij een training van de COVS gebeurt dat in de meeste gevallen toch al.

Avondklok

Dit is de meest lastige, we zitten nog net in een fase waarin er ’s avonds te weinig daglicht is en iedereen op tijd naar huis moet. Als het mogelijk is, schuif dan de training naar voren. Als je begint om 19.00 uur en eindigt om 20.00 uur, dan heb je ruim voldoende de tijd om nog thuis te komen. Douchen is immers toch niet mogelijk, dus om 20.05 kun je al in de auto zitten.

Opgave

Zorg ervoor dat iedereen zich vooraf opgeeft voor de training. Hierdoor weet je wie er komen en kun je een maximum aantal opgeven, vol =vol. Dit kun je eenvoudig regelen via een Google Forms formulier bijvoorbeeld. Mocht het dan toch tot een besmetting komen, dan weet je ook wie er geweest zijn, maar die kans is heel klein in de buitenlucht. Ook kunnen er tijdsloten opgegeven worden om even te wisselen naar voetbalschoenen. Ga daarna zo snel mogelijk het veld op.

Hoe ziet de training eruit?

Trainen in tweetallen is natuurlijk heel anders dan trainen in een groep, maar niet onmogelijk! De trainer zet zeven parcoursen uit over het veld. Dit kan heel kort zijn, maar ook wat langer, afhankelijk van de grootte van het veld of lichtmastenbereik. Belangrijk is ook om de tweetallen een hesje te geven met dezelfde kleur, zodat iedereen kan zien wie bij elkaar hoort. Ook is het tactisch om de tweetallen qua kracht en conditie te matchen aan elkaar.

Warming-up

Verspreid de groepjes over de parcoursen zodat ze de warming-up uitvoeren binnen dit parcours, zodat er afstand gehouden kan worden met de andere tweetallen. Laat ze de warming-up zelf uitvoeren in tweetallen. Geef vooraf instructies mee voor dynamisch rekken en laat ze een paar korte sprintjes uitvoeren. Tijdens de warming-up en tijdens het rekken en strekken kan de trainer aan ieder groepje uitleggen wat de bedoeling is in hun parcours. Op deze manier weet ieder groepje wat de bedoeling is. Geef de groep daarna 4 of 5 minuten de tijd om in het parcours de oefening uit te voeren. Daarna geef je aan dat het tijd is om door te draaien, dit kan eenvoudig met een (top)fluit. De teams rouleren daarna van parcours, alleen weten ze nog niet wat ze moeten doen. Per tweetal vraagt één iemand aan het volgende tweetal wat de bedoeling is in het nieuwe parcours. De andere geeft instructies aan het tweetal dat het parcours gaat doen wat net door jullie is gedaan. Op die manier kan het rouleren snel en veilig gebeuren. Na twee minuten blaast de trainer weer op de fluit en kan de tweede ronde beginnen.

Voorbeeld van een uur trainen

Warming-up + uitleg 15 minuten Parcoursen 7x4=28 minuten plus 6x2 =12 minuten wandelen en parcoursen uitleggen= 40 minuten Cooling down, een aantal rondjes joggen = 5 minuten Voor de parcoursen kunnen allerlei hoedjes uitgezet worden voor verschillende oefeningen. Wees creatief! De variaties zijn eindeloos.  In bijgevoegd bestand vind je 7 voorbeelden.

Doelgroepen: 

Bestand: