Zaalvoetbal spelregelwijzigingen 2021-2022 - Deel 1

Voor het seizoen 2021-2022 zijn er voor het zaalvoetbal een aantal spelregelwijzigingen. De wijzigingen zijn internationaal al doorgevoerd op 1 juli 2020. Doel van de wijzigingen is om de neutrale kijker (die ook vaak bij veldvoetbalwedstrijden aanwezig is) meer duidelijkheid te geven over de spelregels door de regels op dezelfde wijze uit te leggen als in het veldvoetbal.

Deze wijzigingen worden in twee delen besproken.

Eén spelregelboek

Sinds de invoering van de FIFA spelregels voor de landelijke wedstrijden in de ere- en eerste divisie hebben we in Nederland altijd met twee verschillende spelregelboeken gewekt. Ondanks de minieme verschillen sprak men tocht altijd over het verschil en was de promotie van Topklasse naar de eerste divisie altijd lastig omdat men overstapte naar een “ander” spelregelboek. Vanaf 1 juli 2021 spreken we nog slechts over het boek “Spelregels zaalvoetbal/Futsal” hierdoor maken we duidelijk dat de spelregels, zoals beschreven, voor alle wedstrijden gelden in de Nederlandse competitie en bij bekerwedstrijden.

 Natuurlijk blijven er voor het district wat aanpassingen zoals bijvoorbeeld de speeltijd.

Deze zijn in oranje blokken aangegeven, daarnaast is hiervan een opsomming achterin het spelregelboek opgenomen.

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers waren al verplicht bij de landelijke wedstrijden en bij de alle jeugdwedstrijden in het district, vanaf 1 juli geldt de verplichting voor alle wedstrijden in heel het zaalvoetbal. Scheenbeschermers dienen een zekere mate van bescherming te bieden. In de laatste jaren is het zaalvoetbal ontwikkeld tot een contactsport. Voor de veiligheid van de spelers worden scheenbeschermers dus verplicht gesteld. Hierdoor wordt het ook verplicht om kousen te dragen die de gehele scheenbeschermer bedekken.

Sieraden

In het zaalvoetbal zijn sieraden niet toegestaan, dit i.v.m. met veiligheid.

Minimaal aantal spelers

Het minimum aantal spelers om een wedstrijd aan te kunnen vangen is voor de A-categorie 5 spelers (incl. doelverdediger) en bij de B-categorie 3 spelers (incl. doelverdediger).

Het minimum aantal spelers om de wedstrijd te mogen hervatten blijft 3 spelers.

Verder is er beschreven dat er maximaal 5 wisselspelers van ieder team tegelijk mogen warmlopen.

De tos

Bij de tos voor aanvang van de wedstrijd heeft de winnaar de keuze tussen de aftrap of doelkeuze. Afhankelijk van zijn keuze heeft het andere team aftrap of doelkeuze.

Aftrap

De aftrap mag in alle richtingen gespeeld worden. Alle spelers moeten zich op eigen speelhelft bevinden, behalve de nemer. De nemer mag zich op de helft van de tegenstander bevinden voor het nemen van een aftrap. Uit een aftrap kan er rechtstreeks gescoord worden in het doel van de tegenstander. Als de bal rechtstreeks in het eigen doel geschoten wordt, wordt het spel hervat met een hoekschop. De 4-secondentelling geldt niet voor het nemen van de aftrap.

Intrap

Bij het nemen van een intrap moet de bal stil liggen op de zijlijn waar de bal het speelveld verliet. Er wordt niets meer beschreven over de voeten van de nemer. De nemer hoeft dus niet meer met één voet op of achter de zijlijn te staan.

Als een tegenstander de nemer op onreglementaire wijze hindert of afleidt (inclusief het niet op de vereiste 5 meter afstand staan) dient deze te worden gewaarschuwd (gele kaart) en als de intrap is genomen, wordt het spel hervat met een indirecte vrije schop.

De doelworp

Een doelworp is in het spel als deze gegooid of losgelaten is binnen het eigen strafschopgebied. Dit gooien en loslaten moet wel een bewuste actie zijn van de doelverdediger. Als de doelworp niet correct is genomen, bijvoorbeeld als de doelverdediger de bal pas loslaat buiten het strafschopgebied of als hij de bal uit zijn handen schiet, dient de doelworp over genomen te worden. De scheidsrechter moet wel doorgaan met de 4-seconden telling.

Tegenstanders moeten buiten het strafschopgebied blijven totdat de bal in het spel is gebracht. Als zij dit niet doen, moet de doelworp worden overgenomen als de voordeelregel niet kan worden toegepast.

Jörn te Kloeze

Doelgroepen: 

- Besloten groep -