Veel gestelde vragen naar aanleiding van organisatiewijziging

Veel gestelde vragen naar aanleiding van de organisatiewijziging.

Wat wordt er (nog) verwacht van de districtsbesturen?

  • Afwikkeling financiën van het district per einde 2016.
  • Stimuleren van onderling overleg tussen groepen uit het district. Mogelijk aandringen op een “voorzitter-groep” voor 2017.
  • In overleg met de groepen de datums en de organisatoren voor de districtsactiviteiten voor 2017 nog vaststellen. Te denken valt aan DK Spelregels Junioren, DK Spelregels COVS-teams, DK zaalvoetbal, DK veldvoetbal (allen indien van toepassing).
     

Hoe gaat de VCN/COVS regelen dat de juridische structuur van het district wordt ontbonden en daar waar het notarieel is vastgelegd wordt beëindigd?

  • De structuur van het district is vastgelegd in de statuten van COVS Nederland en in het reglement van COVS Nederland. Deze zullen, waar nodig, aangepast worden. De voorgestelde wijzigingen zullen aan de JAV worden voorgelegd.
  • Daarnaast is er een reglement voor het district-bestuur. Dat wordt ontbonden. Ook dat voorstel wordt aan de JAV voorgelegd.
     

Wat gebeurt er met de tegoeden bij het districtsbestuur dat van de lid-verenigingen is en niet toebehoort aan de VCN/COVS?

  • Op de JAV is afgesproken dat districten en de bij het betreffende district aangesloten verenigingen tot 1 februari 2017 de tijd hebben om te bepalen wat er met de tegoeden op de bankrekeningen van het district wordt gedaan. Staat er na 1 februari 2017 nog een bedrag op de rekening van het district dan zal dit bedrag worden toegevoegd aan het vermogen van COVS-Nederland. Na 1 februari worden de rekeningen van de districten opgeheven.
     

Hoe gaat de VCN/COVS de individuele belangen behartigen?

  • VCN gaat, net als in het verleden, geen individuele belangen behartigen.
    De COVS-groepen behartigen de belangen van individuele leden. Daarbij worden de groepen in algemene zin ondersteund door VCN. Hoewel deze vraag dus eigenlijk los staat van de organisatiewijzigingen, zal het VCN wel met een notitie komen waarin de manier waarop binnen de COVS de belangenbehartiging geregeld is wordt omschreven. Dit i.v.m. de verschillende vragen die hierover vanuit het land zijn gesteld.
     

Hoe gaat de VCN/COVS ervoor zorgdragen dat alle belangen van elke lid-vereniging gehoord worden?

  • Door intensivering van de communicatie met de groepen. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat communicatie tweerichtingsverkeer is. Verenigingen hebben ook een verantwoordelijkheid om zaken tijdig bij het VCN aan te kaarten.

Hoe gaat de VCN/COVS ervoor zorgdragen dat elke lid-vereniging weet waar hij na 1 januari 2017 voor elk thema terecht kan?

  • Door het verstrekken van veel informatie over de nieuwe structuur met diverse commissies aan de groepen. Deze informatie zal uiterlijk half december naar de groepen worden verzonden.
     

Hoe wordt de samenwerking tussen de verschillende COVS-groepen gewaarborgd als de districtsbesturen straks niet meer bestaan?

  • Alle districten en verenigingen hebben vanuit het VCN op de JAV 2016 het verzoek gekregen om na te denken over dit vraagstuk. Het VCN vindt goede samenwerking tussen verenigingen binnen de districten erg belangrijk. Voor december zal er daarom in elk district een plan moeten liggen om deze samenwerking te waarborgen. Het VCN heeft enige suggesties gedaan in de voorstellen voor de organisatiewijziging waar de JAV 2016 mee heeft ingestemd, maar het is uiteindelijk aan de verenigingen onderling om hier goede afspraken over te maken. Het is zeer wenselijk om tenminste één keer per jaar een soort districtsvergadering in stand te houden waar de verenigingen de stukken voor de JAV met elkaar kunnen bespreken en eigen voorstellen voor de JAV kunnen voorbereiden.
     

Hoe wordt de rol van het districtsbestuur in de onderscheidingenprocedure opgevangen?

  • De aanvraag voor een onderscheiding gaat i.p.v. naar het districtsbestuur, rechtstreeks naar de secretaris van het VCN.
  • De onderscheidingen worden in principe opgespeld door de voorzitter van de eigen groep. De groep kan vragen een buur-groep-voorzitter om dat te verzorgen.
  • In bijzondere gevallen kan de groep aan het VCN vragen de versierselen op te spelden.
     

Hoe gaat het VCN om met jubilea van COVS-groepen?

  • In principe zal de vertegenwoordiger van het district in het VCN, de jubileumviering (meestal een receptie) van de groep bezoeken.
  • De groepen dienen zich er van bewust te zijn, dan de kosten die gemoeid waren met de districten ten goede komen aan diverse activiteiten t.b.v. onze leden. Het kan voorkomen dat een lid van het VCN een jubileumreceptie niet kan bezoeken.
  • In voorkomende gevallen gaan kroonjaren voor andere jubilea.
     

Wie gaat de landelijke toernooien organiseren?

  • Hier verandert niets.
  • De organisatie is in handen van de LCS (spelregelwedstrijden) en van de LCTZ&T (Toernooien) (veld- en zaalvoetbal), in samenwerking met de organiserende vereniging.
  • De toewijzing van een toernooi is aan een district en dat gebeurt bij toerbeurt. Dat is en blijft aan de JAV.
  • De toewijzing van een toernooi aan een groep binnen een district was een taak van het districtsbestuur. Dit wordt nu aan het overleg van de groepen binnen het district overgelaten.
  • Wanneer groepen er in een district gezamenlijk niet uitkomen, wordt dit voorgelegd aan het VCN.

Doelgroepen: 

- Besloten groep -

Bestand: