Cool als Collina - leuk boek over beginnende jonge scheidsrechter

Sjoerd Verveer is een jongen van vijftien jaar die het plezier in het spelen van voetbal is verloren. Dit komt deels door zijn eigen talenten, maar ook door de reacties van medespelers. Als bij een wedstrijd van zijn jongere broertje geen scheidsrechter aanwezig is, neemt hij met enige tegenzin deze taak op zich. Hoewel het moeilijk is en hij de regels niet allemaal kent, blijkt hij dit leuk te vinden. En zo is voor Sjoerd het balletje gaan rollen en gaat hij zich, naast zijn school en de werkzaamheden in de slecht draaiende kruidenierswinkel van zijn ouders, richten op het vak van scheidsrechter. Een moedige keuze, die ook vaak erg lastig is als hij in het veld wedstrijden van oudere spelers of spelers die hij goed kent moet fluiten.

 

Cool als Collina 

Arjan van den Haak is auteur van het in eigen beheer uitgegeven boek “Cool als Collina”. Via de mail kreeg ik van hem het verzoek om zijn boek te lezen en te vertellen wat ik ervan vond. Hoewel ik niet echt een lezer ben, spreekt het verhaal mij als oud-scheidsrechter natuurlijk wel aan.

Wat mij direct opviel is dat de auteur duidelijk weergeeft wat er allemaal op een (nieuwe) scheidsrechter af komt. Hij heeft zich duidelijk verdiept in de materie (of schrijft mede uit eigen ervaring) en weet dit op een keurige manier te omschrijven, waardoor dit vaak ook voor (nog) niet-scheidsrechters snel duidelijk zal zijn. De titel van het boek vond ik echter wel verrassend; ik heb zelf Pierluigi Collina regelmatig op TV grote wedstrijden zien fluiten en natuurlijk is hij bij velen bekend om zijn strenge gezichtsuitdrukking die hij hierbij had. Maar het feit dat zijn grootste wedstrijden als scheidsrechter echter aan het einde van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw plaatsvonden, maakt de herkenbaarheid voor de doelgroep (jongeren) wellicht iets minder groot.

 

Fluiten is leuk

Dat Sjoerd er in eerste instantie niet zelf voor gekozen heeft om te gaan fluiten, maar hij door zijn moeder eigenlijk “gedwongen” is, is wellicht ook een beetje jammer. Mooier zou het geweest zijn als de motivatie was geweest dat Sjoerd dit gewoon leuk zou hebben gevonden en uit zichzelf voor deze hobby zou hebben gekozen. Dat hij het leuk vindt, komt overigens wel in de rest van het verhaal duidelijk naar voren. Het enthousiasme om te fluiten en de scheidsrechterscursus te volgen spat er vanaf.

 

De cursus

Dat hij na een van zijn eerste wedstrijden direct docent Richard tegen het lijf loopt, is op zich toeval dat het verhaal natuurlijk goed kan gebruiken. Het vervolg van de opleiding is voor een jonge kandidaat-scheidsrechter wel erg interessant, maar misschien niet heel reëel. Dit kan voor jongeren die scheidsrechter willen worden mogelijk wel een beetje een tegenvaller zijn als ze de opleiding gaan volgen. Om het verhaal echter een extra dimensie te geven is het mooi dat er een opleiding is met een groep jongeren (en niet een jongere in een groep met veelal ouderen) die als competitievorm ook nog kunnen strijden om een mooie grote finale te fluiten. Sterk is wel dat de vele voetbalwedstrijden die aan bod komen door de randverhalen er om heen toch steeds als een andere wedstrijd voelen. Heel herkenbaar is het ook wanneer hij bij de verschillende teams en wedstrijden mensen tegen komt die hij vanuit zijn ‘normale’ leven kent. Dit maakt fluiten zeker gecompliceerd, want ook ik kan uit eigen ervaring aangeven dat het erg moeilijk is om een team waarin je zelf hebt gevoetbald te moeten fluiten.        

 

Andere verhaallijnen

Dat er naast het voetbal ook andere zaken aan bod komen die Sjoerd in zijn leven meemaakt, geven het boek meer jus. De zaken die aan bod komen, zijn echter veelal wel erg dramatisch en het is bijna onwerkelijk dat dit allemaal tegelijkertijd bij Sjoerd gebeurt. Dat zijn ouders een kruidenierswinkeltje hebben is prima en dat het daar niet zo goed mee gaat is ook te begrijpen, maar dit heeft wel een hele grote impact op het gezin. Leuk om te lezen is zeker het feit dat hij zijn ouders wil helpen door onbetaald in het winkeltje mee te werken en zo Bo leert kennen die zijn vriendin wordt. Dat Bo de dochter is van een overleden vader en een moeder die ernstig ziek is maakt het verhaal wel heel treurig en dramatisch, net als de manier waarop het contact tussen Sjoerd en Bo van de ene op andere dag ineens is verdwenen.

 

Al met al vond ik het erg leuk om een verhaal te lezen over een onderwerp dat mij erg aanspreekt en waarvan ik het ook leuk had gevonden als dit boek er ook geweest was toen ik als 15-jarige begon met fluiten. Ik zou het boek dus ook zeker aanraden aan alle jongeren die voetbal interessant vinden en familieleden van scheidsrechters.

 

Geïnteresseerd?

Het boek is te bestellen bij bol.com via onderstaande link of via een boekhandel. De link is: https://www.bol.com/nl/p/cool-als-collina-1-cool-als-collina/9200000110538917/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=cool%20al&originalSearchContext=media_all&originalSection=main

 

 

Doelgroepen: 

- Besloten groep -

Bestand: