Bericht van de voorzitter - mei 2021

Wat een apotheose gisteravond, Go Ahead Eagles, de promovendus die De Graafschap na een plensbui nog staat af te drogen en waar de Graafschap te weinig inspirerend voetbal in de achterliggende weken heeft laten zien is het de Deventenaren gelukt een plek in de eredivisie te veroveren. Jammer voor de Graafschap, op dit moment, terwijl de verwachting groot was/is, zou promotie via de nacompetitie wel wenselijk zijn temeer omdat ze vorig seizoen ook al promotie misliepen.Succes de Graafschap.  

Welke verwachtingen hebben de leden van COVS Nederland voor de toekomst?

Op 28/29 mei a.s. buigt het bestuur van COVS Nederland weer over de toekomst van arbitrage en haar belang. Heeft u korte onderwerpen die je na het totstandkomen van het concept beleidsplan graag meegenomen ziet laat het dan even weten aan onze secretaris: Ron de Bruin, secretaris@covs.nl

Heisessie ( Visie/Missie/ Strategie )

Tijdens de heisessie zullen wij ons voornamelijk buigen over de structuur, de samenstelling van het bestuur, de vergadermomenten en haar frequentie, de commissies (aantal + inhoud), de kerntaken, het activiteitenplan, de rondjes langs de velden en het Mulier Onderzoek en dat gegoten in een zo klein mogelijk leesbaar en uitvoerbaar beleidsplan. Daarnaast is de zoekopdracht naar nieuwe bestuursleden ook een uitdaging. Een heldere opgave, die ondanks het vertrek van diverse steakholders doorgang dient te vinden.

Mulier Onderzoek

Het Bestuur COVS Nederland heeft inmiddels haar bevindingen over het Mulier onderzoek gepubliceerd en is positief verrast over de feedback die er vanuit diverse verenigingen in den lande naar ons is toegestuurd. Nog meer feedback vanuit de scheidsrechtersverenigingen is altijd welkom en dat tot 1 juli a.s. daarna kunnen we helaas de inzendingen niet meer in behandeling nemen.

Vacatures

Rene Kiebert (W&B, District West2), Dennis Wetzelaar (District Zuid2 per direct), Pieter Jan Janssen (secretaris) en Ron Sotthewes (voorzitter) hebben aangegeven de activiteiten voor COVS Nederland per JALV te stoppen. Op 28/29 mei a.s. zullen wij tijdens de heisessie de profielen verder uitwerken en ter distributie aanbieden.

Binnenkort kun je op de website www.covs.nl de vacatures nalezen en indien je geïnteresseerd bent een mail zenden naar secretaris@covs.nl t.a.v. Ron de Bruin.

Nieuwe spelregels 2021-2022

De nieuwe spelregels zijn alweer binnen en zijn op onze website gepubliceerd. Maak straks vooral weer gebruik van de oefeningen die door Johan Suurd worden verzorgd om jullie te updaten. De nieuwe spelregels zijn ook al gepubliceerd op de KNVB-site en per mail aan u verzonden.

Nieuwe uitdaging (vooral ook voor Arbitrerend Nederland )

Categorie A mannen vanaf seizoen 2021/2022 toegankelijk voor vrouwen!

Wij werden hier deze week mee verrast en gaan z.s.m. op zoek naar mogelijke oplossingen. Ideeën? Laat het weten!

 

Samenwerking Axiwi- NewBizz-COVS inzake sponsoring shirts.

Kortgeleden heeft de ARAG vanwege haar 10-jarige samenwerking met de KNVB enkele scheidsrechters voorzien van een speciaal NIKE-scheidsrechter shirt. Ik ga jullie niet uitleggen hoeveel weerstand er uit de lagere klassen is gekomen over de uitgifte van de voornoemde shirts, maar die was groot. De speciale (ARAG) actie is alleen bedoeld voor het BV en niet voor de amateurs. De COVS heeft binding met DAS Verzekeringen en daar maken wij graag gebruik van. Dat het zo is dat veel scheidsrechters het prettig vinden om in een NIKE-scheidsrechter shirt met het logo van de ARAG te fluiten is een eigen keuze en niet de keuze van de COVS. Net zoals wij bijstand aan scheidsrechters verlenen met DAS verzekeringen.

In het Mulier Onderzoek is het aanschaffen van kleding een groot issue gebleken. Wij gaan ons over dit onderwerp buigen en komen t.z.t. hopelijk met een bevredigend antwoord.

KNVB Strategie

Het Bestuur COVS Nederland heeft op korte termijn een aantal afspraken gepland met de KNVB. Onderwerpen als: “Ons voetbal is van Iedereen”, Mulier Onderzoek, Werving & Behoud, Kleding Scheidsrechters, Samenwerking KNVB/COVS toekomst, diversiteit, veiligheid, doorstroming, racisme en discriminatie komen zeker aan bod. Enkele gesprekken hebben al naar tevredenheid plaatsgevonden, daarover later meer.

Hoe lossen we dit precaire onderwerp op?

Omstreeks juni 2020 is de commissie Mijnals opgericht. Deze commissie is opgezet om de KNVB en de Rijksoverheid in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal. Het is een van de maatregelen uit het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie: ‘Ons voetbal is van iedereen – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’.

De commissie Mijnals hecht – net als de KNVB en Rijksoverheid – enorm aan het beginsel dat de rechten en kansen van iedereen bevorderd worden zodat we een duurzame verandering in het voetbal teweegbrengen. Ze wordt gevormd door uiteenlopende personen uit het openbaar bestuur, de media, bedrijfsleven, de wetenschap en de voetbalwereld.

    Bij de eerste bijeenkomst is Humberto Tan gekozen als voorzitter. Tan: “Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch – Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten. Hiervoor moet ook de beschikbare kennis en draagvlak in het voetbal en in de samenleving worden benut. De vraag aan ons is om plannen en strategieën vanuit onze expertise te toetsen, onze eigen prioriteiten in te brengen en gezamenlijk met de KNVB en Rijksoverheid ambitie te tonen en realiseren.”

Uitspraak rechter Den Bosch-Excelsior:

Het OM staakt de vervolging van twee verdachten in de racismezaak rondom de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant meldt maandag dat er onvoldoende bewijs is om de vervolging door te zetten. Hoewel duidelijk zou zijn dat er dingen vanaf de tribune zijn geroepen, kan niet worden vastgesteld wie wat precies geschreeuwd heeft.

De racistische uitlatingen werden tijdens de wedstrijd gedaan door de aanhang van FC Den Bosch aan het adres van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira. Op momenten dat de speler aan de bal was klonken er racistische leuzen vanaf de tribune. Al in de eerste helft van de wedstrijd legde scheidsrechter Laurens Gerrets de wedstrijd stil, waarna er sinterklaasliedjes werden gezongen. Na afloop van de wedstrijd startte FC Den Bosch een onderzoek naar de uitlatingen; Moreira deed aangifte.

Het OM zegt onder anderen liplezers ingeschakeld te hebben, maar dat zij niet tot een eenduidige vertaling konden komen van de teksten geroepen door de verdachten. Omdat er hard bewijs ontbreekt, wordt de zaak afgesloten. Ahmad Mendes Moreira is persoonlijk door het OM ingelicht over de uitkomst van het onderzoek.

Bron: KNVB/ NRC/Omroep Brabant/Telegraaf/AD/Brabants Dagblad/De Stentor.

En Nu?

Ik vertrouw erop openheid te hebben betracht naar de achterban en voor vragen en/of op- en aanmerkingen kunnen jullie mij altijd mailen. voorzitter@covs.nl

Wees vooral zuinig op jezelf en anderen.

Ron Sotthewes, voorzitter COVS Nederland

 

 

 

 

 

 

 

Doelgroepen: 

- Besloten groep -