Antwoorden Landelijke Spelregels - week 24

Dit zijn de antwoorden van de laatste van de serie Landelijke Spelregels. Wij willen graag weten wat jullie er van vonden en hebben daarvoor een enquête ingericht. Graag willen we jullie vragen om deze in te vullen zodat wij deze serie voor de toekomst nog beter kunnen inrichten. Dit kan tot 4 juli. Alvast bedankt voor het invullen.


1       Beeldfragment: Liverpool – Brighton

Disciplinaire straf: _(C) ROOD___ Spelhervatting: _(F) Directe vrije schop_

Toelichting LCS: De speler van Brighton komt op zeer hoge snelheid en met het been gestrekt vooruit inglijden en raakt zijn tegenstander met de noppen op het onderbeen. Een schoolvoorbeeld van buitensporige inzet en het in gevaar brengen van de veiligheid van de speler. Directe vrije schop en rode kaart.

2       Beeldfragment: Ajax – ADO Den Haag

Disciplinaire straf: _(A) GEEN___ Spelhervatting: _(E) Indirecte vrije schop_

Toelichting LCS: De speler van Ajax die zich in buitenspelpositie bevindt op het moment dat de bal wordt gespeeld door een medespeler, wordt hier bestraft omdat hij actief betrokken raakt bij het spel door zijn tegenstander aan te vallen / onder druk te zetten in strijd om de bal. Strafbaar buitenspel: indirecte vrije schop.

3       Beeldfragment: West Ham United – Everton

Disciplinaire straf: _(A) GEEN____        Spelhervatting: _(D) SR laat doorspelen_

Toelichting LCS: De doelverdediger mag de bal uit de inworp niet met zijn handen raken of spelen. De aanvaller raakt de bal en daarna mag de doelverdediger de bal wel in zijn handen nemen. De scheidsrechter zal het spel door laten gaan.

4       Beeldfragment: Leicester City – Burnley

Disciplinaire straf: _(A) GEEN____        Spelhervatting: _(D) SR laat doorspelen__

Toelichting LCS: Speler speelt de bal voordat zijn tegenstander deze kan spelen. Al doorglijdend raakt hij alsnog zijn tegenstander. Bal wordt gespeeld met een correcte tackle. Glijdend met beide benen over de grond. Doorspelen.

5       Stellingen

I        Als de scheidsrechter beseft dat, nadat een doelpunt is gescoord, maar voordat het spel is hervat, zich een onbevoegd persoon op het speelveld bevond op het moment dat het doelpunt werd gemaakt, dan moet hij het doelpunt goedkeuren.

II      Als de scheidsrechter beseft dat, nadat een doelpunt is gescoord, maar voordat het spel is hervat, zich een teamofficial van het team dat scoorde op het speelveld bevond op het moment dat het doelpunt werd gemaakt, dan moet hij het doelpunt afkeuren. Het spel wordt hervat met een directe vrije schop vanaf de plaats waar deze teamofficial zich bevond.

Stelling I: __(B) ONJUIST____              Stelling II: __(C) JUIST________

Toelichting I: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 18: “Als de scheidsrechter beseft dat, nadat een doelpunt is gescoord, maar voordat het spel is hervat, zich een extra persoon op het speelveld bevond op het moment dat het doelpunt werd gemaakt, dan moet hij het doelpunt goedkeuren als deze extra persoon een onbevoegd persoon was die niet ingreep in het spel.”

Toelichting II: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 18: “Als de scheidsrechter beseft dat, nadat een doelpunt is gescoord, maar voordat het spel is hervat, zich een extra persoon op het speelveld bevond op het moment dat het doelpunt werd gemaakt, dan moet hij het doelpunt afkeuren als deze extra persoon een speler, wisselspeler, gewisselde speler, verwijderde speler of teamofficial was van het team dat scoorde; het spel wordt hervat met een directe vrije schop vanaf de plaats waar deze extra persoon zich bevond.”

6       Drie goed & drie fout

Welke van de onderstaande zaken over de speeltijd, extra tijd en de rust zijn juist?

A       In elke helft telt de scheidsrechter tijd bij die verloren is gegaan door het nemen van disciplinaire maatregelen.

B       Een korte drinkpauze tijdens de onderbreking halverwege de verlenging is toegestaan.

C       De duur van de rust na de eerste helft mag alleen met toestemming van de scheidsrechter worden gewijzigd.

D       De spelers hebben recht op een rust na de eerste helft. Deze rust duurt minimaal tien minuten.

E       Als de scheidsrechter in de eerste helft vijf minuten te kort heeft laten spelen, mag hij dit compenseren door de tweede helft vijf minuten langer te laten spelen.

F       De aangegeven extra tijd aan het einde van een speelhelft mag worden ingekort door de scheidsrechter.

 Juiste antwoorden: ___A___ , ___B___ & ___C___

Toelichting D, E en F: Spelregels Veldvoetbal seizoen 2019-2020, blz 24:

(D) De spelers hebben recht op een rust na de eerste helft. Deze rust mag niet langer duren dan 15 minuten.

 (E) Als de scheidsrechter in de eerste helft een fout heeft gemaakt met betrekking tot het bijhouden van de tijd, dan mag hij dit niet compenseren door de lengte van de tweede helft te veranderen.

 (F) De extra tijd mag worden verlengd door de scheidsrechter, maar niet worden ingekort.

 

 

Doelgroepen: