COVS reageert met afschuw op beelden molestatie scheidsrechter

De COVS heeft het volgende persbericht gestuurd naar verschillende lokale media in de provincie Zuid-Holland naar aanleiding van de molestatie van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd Kralingen - Donk.

 

COVS REAGEERT MET AFSCHUW OP BEELDEN MOLESTATIE SCHEIDSRECHTER

 

AMSTERDAM – Afgelopen weekend, notabene tijdens de week van de scheidsrechter, kreeg tijdens de wedstrijd NOC Kralingen - vc Donk de scheidsrechter een trap in zijn maag. Het incident werd gefilmd en is inmiddels vele malen bekeken. De Centrale Organisatie voor Voetbal Scheidsrechters (COVS) reageert met afschuw op deze beelden en roept KNVB en vc Donk op om duidelijke maatregelen te nemen.

 

COVS-voorzitter Pol Hinke noemt de beelden waarop de molestatie te zien is ‘onthutsend’. ‘Helaas is dit de harde realiteit na een week waarin de scheidsrechters in het hele land in het zonnetje werden gezet in het kader van de week van de scheidsrechter’, aldus de voorzitter. Niet voor niets stuurde de COVS dan ook aan het begin van die week een open brief naar voetbalverenigingen in het land waarin werd opgeroepen om toch vooral verder te werken aan het creëren van een veilig sportklimaat op de voetbalvelden. De COVS hoopt daarbij ook op een intensieve samenwerking met de voetbalverenigingen. ‘Door dit soort incidenten, die nog veel te vaak voorkomen, blijkt dat dit echt noodzakelijk is’.

 

Maatregelen

Hinke is helder als het gaat over een vervolg. ‘Spelers die geweld gaan gebruiken als het even tegen zit horen niet op een voetbalveld thuis. Dat zal de tuchtcommissie van de KNVB ongetwijfeld met mij eens zijn, dus ik reken erop dat deze speler minimaal een schorsing van enkele jaren opgelegd krijgt’. De COVS-preses is wel blij met het feit dat de betreffende speler ook al door het bestuur van vc Donk is geschorst. ‘Dat doet de vereniging goed, tegenwoordig zien we dit gelukkig steeds vaker. Voetbalverenigingen pakken hun verantwoordelijkheid.’

 

Samenwerking

Naast het sanctioneren van de daders, is het zaak om incidenten te voorkomen. ‘Het zou daarbij al veel helpen als scheidsrechters en spelers meer begrip voor elkaars positie en rol hebben en dat bij iedereen op het veld de spelregelkennis op niveau is’. Juist om die reden vindt de COVS het belangrijk om goede contacten te leggen en samen te werken met de voetbalverenigingen. 'Wij zullen vc Donk daarom benaderen. Scheidsrechtersvereniging Gouda en omstreken zal  bijvoorbeeld met alle plezier een spelregelavond bij Donk organiseren. Dat komt zowel de spelregelkennis als het onderlinge begrip ten goede.’

 

COVS

Scheidsrechters die met dit soort vervelende zaken te maken krijgen kunnen bij de COVS terecht. Hinke: ‘Lokale scheidsrechtersverenigingen, zoals Gouda en de Rotterdamse Scheidsrechtersvereniging die werken onder de paraplu van de COVS, vangen een scheidsrechter op. Daar kan hij zijn verhaal doen en indien gewenst wordt de scheidsrechter ondersteund bij het afronden van de formaliteiten die horen bij de nasleep van zo’n incident. Soms gaat er ook iemand mee naar de eerstvolgende wedstrijd van de scheidsrechter.’ Maar daar blijft het niet bij. Scheidsrechters die zijn aangesloten bij de COVS krijgen rechtsbijstand als een incident ook een juridische nasleep krijgt. ‘Helaas is ook dat wel eens nodig’.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar