Cool als Collina 2 Squadra is uit

Cool als Collina 2 Squadra

Sjoerd Verveer is als vijftien jarige jongen als scheidsrechter op een voetbalveld beland toen er bij een wedstrijd van zijn broertje geen scheidsrechter aanwezig was. In Cool als Collina hebben we kunnen lezen hoe moeilijk dit was en hoe leuk hij dit uiteindelijk ging vinden. In Cool als Collina 2 Squadra is Sjoerd weer een jaar ouder en mag hij met zijn vrienden Graziano en Emiel een toernooi bij Coven Boys in goede banen gaan leiden. De toevoeging Squadra aan de titel geeft al weg dat dit nu in een team moet gebeuren en dat is lang niet altijd gemakkelijk. Hoe gaat Sjoerd er mee om om zich ondersteunend op te stellen voor Graziano, die niet over de beste conditie beschikt.

Cool als Collina 2 Squadra 
Na Cool als Collina is Cool als Collina 2 Squadra het tweede boek van auteur Arjan van den Haak in het scheidsrechtersgenre. Ik kreeg van hem wederom het verzoek om zijn boek te lezen en te vertellen wat ik ervan vond. Ondanks dat ik nog steeds niet echt een lezer ben, spreekt het verhaal mij als oud-scheidsrechter en oud-assistent-scheidsrechter me erg aan.
De titel van het boek is een logisch vervolg op de verrassende titel van het eerste deel Cool als Collina, genoemd naar de toch al jaren geleden gestopte Italiaanse oud-scheidsrechter Pierluigi Collina. De toevoeging Squadra is erg toepasselijk nu het met name om de teamsamenwerking gaat. Duidelijk hierbij is dat de auteur, ondanks dat hij zelf niet actief is in de arbitrage, veel kennis heeft van wat er nodig is om een wedstrijd in goede banen te leiden. 

Vlaggen is moeilijk
Nadat Sjoerd en zijn vrienden Graziano en Emiel in het eerste deel van Cool als Collina de scheidsrechterscursus hebben gevolgd en in een talententraject terecht zijn gekomen, komt in Cool als Collina 2 een groot nationaal toernooi van jongens en meisjes om de hoek kijken dat in goede banen geleid mag worden. Samen met vijf andere trio’s uit andere delen van het land wordt er een groot avontuur aangegaan bij Coven Boys waar ze alle wedstrijden in dit twee weken durende toernooi in goede banen mogen leiden. Dat het voor Sjoerd niet altijd gemakkelijk is om zich in de assisterende rol te verplaatsen is duidelijk. Dit is in werkelijkheid ook vaak een grote aanpassing voor scheidsrechters of zich ineens dienstbaar op te stellen voor een collega om zo samen een goed team te vormen. Daarnaast is vlaggen natuurlijk ook moeilijker daar de lijn die je moet bewaken nog veel scherper is dan het gebied dat je als scheidsrechter moet overzien. Het is veel belangrijker om goed mee op te lopen met de voorlaatste verdediger, terwijl je als scheidsrechter toch meer je eigen looplijn en looptempo kunt bepalen. Daarnaast sta je als assistent-scheidsrechter veel dichter bij het publiek, waardoor afleiding van het spel ook steeds op de loer licht. Deze afleiding komt overigens niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook door alles wat er op en rondom de velden van Coven Boys gebeurt rondom de wedstrijden en bij de overnachtingen in de tenten. 

Gezondheid
In het verhaal wordt ook duidelijk meegenomen dat gezondheid voor een scheidsrechter en assistent-scheidsrechter van groot belang is. Sjoerds vriend Graziano krijgt op het toernooi zijn laatste kans om zich te bewijzen als scheidsrechter en heeft hier te maken met een slechte conditie, welke al snel in de dagelijkse bosloop naar voren komen. Dat dit hem uiteindelijk tijdens een wedstrijd parten gaat spelen is niet erg onverwacht, maar zijn doorzettingsvermogen hierna geeft ook direct weer dat een scheidsrechter niet te snel bij de pakken neer moet gaan zitten en altijd positief verder moet gaan. De manier hoe uiteindelijk de finale wordt geleid is dan ook uiterst creatief.

Andere verhaallijnen
Net als in het eerste deel is het goed dat er naast het voetbal en de arbitrage ook andere zaken aan bod komen, dit geeft het boek meer dimensie. Maar ook nu zijn de randzaken veelal aan de negatieve kant. Persoonlijk hou ik meer van positieve dingen en zou ik het toejuichen als er ook ergens een leuke gebeurtenis zou plaatsvinden.
Leuk in dit verhaal is zeker de strijd die Sjoerd met Anil heeft om Laiza’s hart te veroveren. Dat er tussen Laiza en Sjoerd een zeker band is ontstaan blijkt ook wel uit het feit dat Sjoerd met Laiza mee gaat naar de uitvaart van haar oma. Dat het uiteindelijk niet het gewenste einde heeft voor Sjoerd (en Anil) was enigszins te verwachten, want het was niet heel verrassend dat Laiza niet op jongens zou vallen.

Al met al vond ik het weer erg leuk om een verhaal te lezen over een onderwerp dat mij erg aanspreekt en waarvan ik het ook leuk had gevonden als dit boek er ook geweest was toen ik als 15-jarige begon met fluiten. Ik zou het boek dus ook zeker aanraden aan alle jongeren die voetbal interessant vinden en familieleden van scheidsrechters. 

Doelgroepen: 

Bestand: