Op donderdag 12 september 2024, hebben wij weer een regulier overleg gehad met de KNVB. Het was een constructief en open gesprek waar beide standpunten op verschillende vlakken werden besproken.
Hieronder zullen we puntsgewijs de besproken onderwerpen weergeven.
Nieuwe rapportage
Zoals eerder aangeven door het bestuur van de COVS Nederland vonden wij de invoer van het nieuwe rapportagesysteem te vroeg. Gezien het feit dat de KNVB er toch voor heeft gekozen om het door te zetten hebben wij gevraagd om een evaluatiemoment eind december 2024. Hierover zullen wij jullie dan uitgebreid informeren. Mochten er tussentijds opmerkingen zijn of ervaringen over het nieuwe rapportagesysteem, laat dan via jouw COVS-groep een mail sturen aan secretaris@covs.nl Dan kunnen wij deze opmerkingen verzamelen en bespreekbaar maken in ons overleg met de KNVB.
Sportlink
Official Portal/Sportlink staat nu nog open, maar wordt vervangen door Wedstrijdzakenapp/Dug-out. Dit is nog niet helemaal uit gefaseerd. Heeft te maken met AVG-wetgeving. Het zal niet lang meer duren of OP stopt. Velen van jullie vragen of er een oplossing is om voor de diverse groepen de aanstellingen van hun leden te kunnen zien. Het antwoord is dus helaas NEE, dit i.v.m. de AVG wetgeving.
Afdeling Planning KNVB
Er heeft uitbreiding plaatsgevonden op de afdeling Planning. Er is een splitsing gemaakt in veldvoetbal en zaalvoetbal. Waardoor de medewerkers planning meer tijd hebben voor ondersteunende taken. In elk district is een medewerker arbitrage/relatiebeheerder aangesteld als eerste aanspreekpunt voor de wedstrijdofficial. Hieronder geven wij de namen weer. Dit is overigens in overleg met de KNVB:
Noord/Oost : Sander Franken
West : Ben Eikendal;
Zuid : Linsey Schoenmaker
Spelregels
Overwogen gaat worden of we kunnen komen tot gezamenlijke (KNVB-COVS) spelregelcommissie en spelregelwedstrijden. Want uiteindelijk staan we voor één doel! De finale zou dan standaard bijvoorbeeld in Zeist kunnen plaatsvinden. Wellicht dat deelnemen aan deze wedstrijden dan nog aantrekkelijker wordt voor COVS-verenigingen.
Scholing scheidsrechters
Het is de bedoeling van de KNVB en de COVS dat scheidsrechters zelf ook meer verantwoordelijkheid nemen voor bijvoorbeeld het vragen van feedback en het maken van verslagen. Het “eigen” dossier maken ligt dus bij de scheidsrechter. De themabijeenkomsten zijn niet fysiek, maar gaan via Dug-out. Hier kan scheidsrechter ook mee “scoren”.
De spelregelvragen komen binnenkort in Dug-out. De algemene themabijeenkomsten zullen bij verenigingen of scheidsrechtersverenigingen plaatsvinden.
De fitheidsmetingen zullen in het voorjaar plaatsvinden. Je krijgt punten als je meedoet en hoe grotere afstand je loopt; des te meer punten. De maatwerkbijeenkomsten zijn vanaf de herfstvakantie.
Met andere woorden: de verantwoordelijkheid ligt voor een belangrijk deel bij de wedstrijdofficial.
Werving/behoud (assistent)scheidsrechters
Bij veel COVS-verenigingen is afname van het aantal leden. Samen met de KNVB trekken we op voor wat betreft werving en behoud van (assistent)scheidsrechters. Hiervoor gaan we binnen COVS Nederland een buddysysteem ontwikkelen. Wellicht hebben diverse COVS-groepen al een buddysysteem, maar dit wordt een onderdeel voor elke COVS-groep. Wij komen in het najaar met een concept buddysysteem.
Promotie-/degradatieregeling (PD-regeling)
De PD-regeling voor seizoen 2024-2025 is nog niet definitief. Het is belangrijk dat hier een open communicatie over plaatsvindt. De COVS vindt het belangrijk dat de regeling voor alle (assistent)scheidsrechters in Nederland hetzelfde is. Hier wordt ook naar gestreefd. De COVS geeft aan dat het prettig zou zijn als de PD-regeling van een seizoen bekend gemaakt wordt voor de start van het seizoen. Uiteraard moet het mogelijk zijn dat er kleine aanpassingen gedurende het seizoen komen. Als dit goed gecommuniceerd wordt, zal dit geen problemen opleveren. De COVS-Nederland wordt door de KNVB op tijd betrokken bij PD-regeling.
Bij rapportage is het de bedoeling dat beoordeling van de scheidsrechter ook gaat gebeuren door een door de KNVB aangewezen beoordelaar. Wanneer iemand bijvoorbeeld twee rapporten krijgt, is het de bedoeling dat dit ook beoordeeld wordt door twee verschillende beoordelaars.
Belangrijk is ook dat scheidsrechters fluiten omdat ze het echt leuk vinden. Dus ook als promotie er niet inzit moet het streven zijn dat scheidsrechter met plezier fluit. Hier gaat meer de nadruk op gelegd worden.
Enquête (assistent)scheidsrechters
Het is de bedoeling dat er dit seizoen een enquête komt voor (assistent)scheidsrechters opgezet in opdracht van KNVB en COVS. Het maken van de enquête komt op de agenda van het volgende KNVB-COVS-overleg van 21 november 2024.
Week van de scheidsrechter
De KNVB gaat de scheidsrechter in Week van de scheidsrechter actief in de belangstelling zetten. Zijn goede ideeën voor. De COVS is enthousiast over deze plannen. Centraal moet komen te staan hoe leuk het is om scheidsrechter te zijn.
Trainerscursussen KNVB
De COVS Nederland wil weer trainingscursussen gaan opstarten om zo gediplomeerde trainers bij de COVS-groepen te krijgen.
EK-regels
Voor wat betreft het protesteren door spelers e.d. hebben zowel de KNVB als de COVS de voorzichtige eerste indruk dat er een positief effect van de nieuwe regels uit gaat.
Evaluatie nieuwe rapportage
Scheidsrechters krijgen zelf een grotere verantwoordelijkheid voor wat betreft het maken van verslagen en het ontvangen van feedback. We gaan ervan uit dat er veel welwillende scheidsrechters zijn die goed gebruik maken van deze mogelijkheden. COVS en KNVB houden halverwege het seizoen een gezamenlijk evaluatiemoment over deze nieuwe opzet (zie ook eerder bij Scholing scheidsrechters).
Overleg COVS – KNVB
De COVS is zeer tevreden over de wijze waarop overleg met de KNVB plaatsvindt. We streven beiden naar zo transparant mogelijk zijn en een zo goed en positief mogelijke samenwerking op het gebied van arbitrage.
Met vriendelijke groet, mede namens mijn mede bestuursleden,
Frank Sanders
voorzitter a.i.