De Langstraat

Printvriendelijke versieSend by email

Locatie

COVS De Langstraat
Eikendonklaan
5140 AL Waalwijk

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Scheidsrechters gezocht voor G-RKC-toernooi

Printvriendelijke versieSend by email

Zondag 16 september organiseert "Samen RKC" de derde editie van het G-RKC-toernooi. Hiervoor zijn minimaal 8 scheidsrechters nodig. De wedstrijden vinden plaats van 10:00 tot 15:00 uur.

Ben je beschikbaar en wil je graag fluiten op deze mooie voetbaldag in het RKC stadion, stuur dan een mail naar langstraat@covs.nl.

Voor eventuele inhoudelijke vragen over het toernooi kun je Anke te Boekhorst, coördinator Stichting RKC benaderen op telefoonnummer 06-15503628. 

 

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Bestand: 

Een halve eeuw actief in de scheidsrechterswereld

Printvriendelijke versieSend by email

johnvanrekumTijdens de jaarvergadering van COVS de Langstraat op dinsdag 17 oktober 2017 is John van Rekum (66) uit Sprang Capelle gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap bij de COVS. Een snelle berekening leert ons dat hij dus op 16-jarige leeftijd lid is geworden. Hij wilde graag fluiten, maar dat mocht nog niet, want de minimumleeftijd was destijds nog 18 jaar. Als rapporteur behoort de voormalig inwoner van Tiel tot de elite bij de amateurs.
 

 Door Yoerak van Voorst


Na een bromfietsongeluk in 1967 kreeg John van Rekum (66) van de huisarts te horen dat het beter was om niet meer te voetballen vanwege problemen met de knie. De heer Verweij van COVS de Betuwe vroeg aan mij of ik het misschien leuk zou vinden om scheidsrechter te worden. John is de cursus gaan volgen, maar op de tweede avond kreeg hij te horen dat hij te jong was. Een jaar later heeft hij de draad weer opgepakt en heeft in 1969 de cursus alsnog afgerond. In het overbruggingsjaar is John gaan vlaggen bij het eerste van Waalkanters. Het probleem was dat hij de spelregels nog niet kende. De afspraak was dan ook dat als de laatste man z’n hand omhoog stak, hij de vlag omhoog zou steken. Maar als een inworp een twijfelgeval zou zijn nabij de middenlijn, dan moest John de bal altijd tegen geven. Dan kreeg de scheidsrechter de indruk dat je eerlijk was.

 

Eerste wedstrijd
Nadat John de cursus had gevolgd bij de heer Verweij begon hij aan zijn eerste wedstrijd Rijswijk 2 tegen SCZ 3. Hij kreeg gelijk een goede eerste klas schoppartij voor de kiezen. Ondanks dat het er had aan toe ging heeft John niemand weg hoeven te sturen of een waarschuwing hoeven te geven. Hij vond het allemaal wel best.

Hoogtepunt
De Brabants jeugdkampioenschappen waren erg leuk om mee te maken. John kreeg ineens te maken met clubs als NAC en PSV. In 1972 floot John een beslissingswedstrijd.

Een goede scheidsrechter moet volgens John de spelregels kennen, een goede conditie en overwicht hebben in de wedstrijd. Je moet de baas zijn en niet met jezelf laten spotten.

De conditietest voor scheidsrechters in het amateurvoetbal moet terugkeren, aldus de Sprang Capellenaar. Conditie is een te belangrijk aspect om dat te negeren. De coopertest is een betere graadmeter dan de shuttlerun test. Maar het kan erger. De Fifatest is te zwaar. Als je naar betaald voetbalscheidsrechters kijkt, dan zie ze veel wandelen. De Fifatest zou voor scheidsrechters die lagere elftallen fluiten wel weer van pas komen, want daar maakt de scheidsrechter juist veel meters. Of dat de fifa test moet zijn daar twijfel ik aan, maar de scheidsrechters in de lagere klassen moeten veel meer lopen, vanwege het “boerenkool voetbal”. Dus een goede conditie is een vereiste.

COVS
Na het bromfietsongeluk in 1967 is John gelijk lid geworden van COVS de Betuwe. John deed mee aan de Jeugdspelregelwedstrijden voor Waalkanters. Dat stelde eigenlijk niet zoveel voor. Er werden vragen gesteld als hoe hoog de hoekvlaggenstok moet zijn of wat zijn de afmetingen van het doel? Stompzinnige feitjes die je gewoon moet weten. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Tegenwoordig wordt de vraag gesteld of de aanvoerder bij de toss aanwezig moet zijn.


Als lid van het spelregelteam is John nooit verder gekomen dan het districtskampioenschap in Oost. Hij zat in een team met Aad Jansen, Rinus Schreuder en Jan Hobé. De spelregelwedstrijden werden als een feest beschouwd. De vragen waren eerlijker dan heden ten dage, want iedereen kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld. Iedere COVS vereniging moest een jurylid leveren. Dat werd vaak degene die het minst verstand had van de spelregels.

Rapporteur
John is gevraagd om rapporteur te worden nadat hij gestopt was met fluiten. Als rapporteur wil hij de scheidsrechter beter maken met behulp van tips en aanwijzingen. Contact tussen scheidsrechter en rapporteur is niet altijd goed. De adrenaline bij de scheidsrechter kan nog te hoog zijn voor een vruchtbaar gesprek.


Talent
Momenteel zijn dat Edgar Bijl en Freek van Herk.

John vindt het heerlijk om als rapporteur een wedstrijd te bezoeken. Als een scheidsrechter niet goed fluit en een supporter langs de lijn ziet hem schrijven, komt de opmerking of hij niet een andere scheidsrechter had kunnen sturen. John vindt het wel lastig als hij de scheidsrechter persoonlijk kent. Hoe dichter je bij de scheidsrechter staat, hoe moeilijker het is om kritisch te zijn.
 

Nederlandse arbitrage
Tegenwoordig gaat het hoofdzakelijk over het managen van de wedstrijd. De persoonlijke eigenschappen van de scheidsrechter worden een zeldzaamheid. Luinge en Bossen zijn scheidsrechters die dat bijvoorbeeld wel hebben.


Wat zou je graag willen veranderen in de spelregels?
Buitenspel afschaffen. Dat geeft de meeste problemen.

Er is meer in het leven dan voetbal?
Ja, John heeft geen abonnement op Fox. Hij kijkt ook graag naar Baantjer of films. Bovendien zijn er meer mensen in huis.

Als voetbal niet zou bestaan… 
dan had John wel wat anders gedaan. In zijn jeugd heeft hij toneel gespeeld. Hij kreeg ooit een rol aangeboden voor de film Marieke van Nimweghen. Ze vroegen figuranten. Hij is toen naar Buren gegaan om zich aan te melden als figurant. Een week later kreeg hij te horen dat hij 1 van de 4 bijrollen had gekregen, maar die werden opgenomen in Utrecht en Amsterdam en daar kon hij niet komen omdat hij geen auto had. John heeft bedankt voor die rol. Achteraf was dat natuurlijk wel jammer.

John is eventjes met fluiten gestopt toen hij verkering kreeg met een meisje uit Nijmegen. De verloving was aanstaande, de ringen waren besteld en opgehaald. Een week later verbrak ze de relatie. Enige tijd later hebben John en Jenny elkaar leren kennen in de Ster in Nieuwkuijk.

Boodschap voor de jonge scheidsrechter
Houd plezier in het fluiten en haal er zoveel mogelijk uit. Steek het hoofd niet boven het maaiveld uit en laat je niet gek maken.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Bestand: 

Toon Fitters benoemd tot Clubman van het jaar 2017

Printvriendelijke versieSend by email

Waalwijk, 20171017 -- Volgens traditie wordt sinds 1986 op de Jaarlijkse Algemene Vergadering de Clubman van het jaar bij COVS De Langstraat bekend gemaakt. Het bestuur draagt sindsdien elk jaar een lid voor die zich in bijzonder mate verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging. Ook dit jaar is het bestuur erin geslaagd om een kandidaat te vinden die in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Het is de voorzitter een genoegen om bekend te maken dat Toon Fitters is benoemd tot clubman van het jaar in 2017.

Toon is een bijzonder actief lid van COVS de Langstraat. Hij is altijd aanwezig op de trainingen op het veld en in de zomertijd in de bossen. Toon is lid van COVS de Langstraat sinds 1 april 1978 en is 68 jaar. Hij heeft een geweldige conditie opgebouwd en als ze hem vragen om te fluiten dan kan hij geen nee zeggen.

Zowel door de week als op zaterdag en zondag is hij actief als scheidsrechter. Af en toe wordt hij nog gevraagd om zijn oude beroep als vrachtwagen chauffeur voor enkele dagen op te pakken en aangezien hij over alle vereiste papieren beschikt, bezorgt hij vrachten als oproepkracht. Hij is al jaren gepensioneerd maar is zelden thuis.

Enige jaren geleden is hij gevraagd om lid te worden van de kantine commissie om na de trainingen achter de bar te werken voor de verzorging van de leden. Dat doet hij met veel inzet. Tevens is hij recentelijk lid geworden van de Evenementen Commissie. Het regelen van diverse zaken binnen de vereniging doet hij gevraagd en ongevraagd en hij ontbreekt bijna nooit op de kaartavonden als fanatiek kaarter.

Onlangs heeft Toon zelfs een cursus masseren gevolgd en zo af toe neemt hij een geblesseerd lid onder handen. ( het is niet bekend of het “slachtoffer” hier baat bij heeft want na de behandeling kan de pijn toenemen doordat Toon nogal wat kracht uitoefent bij de intensieve massage). Hij is ook betrokken bij het reanimeren, waarvan hij ook een diploma heeft, en hij volgt jaarlijks de herhalingscursus.

Elk jaar assisteert hij Sinterklaas als Hoofdpiet en zorgt hij voor snoepgoed en zakjes met fruit en bloemen voor de vrouwen. Dat doet hij belangeloos. Tijdens het Cees Rekkerstoernooi zorgt hij ook voor mooie planten voor Riet Rekkers en familie.

In het seizoen 2008-2009 is hij al eens benoemd tot Clubman van het jaar. Desondanks heeft het bestuur het besluit genomen om hem nogmaals te benoemen tot Clubman van het jaar.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Bestand: 

Drie jubilarissen onderscheiden op jaarvergadering De Langstraat

Printvriendelijke versieSend by email

Waalwijk, 20171017 -- Tijdens de 69e Jaarlijkse Algemene Vergadering van COVS De Langstraat op dinsdag 17 oktober 2017 zijn drie leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. John van Rekum uit Sprang Capelle viert zijn 50-jarig lidmaatschap bij de COVS, Piet van Geenen is al 40 jaar lid van de scheidsrechtervereniging in de Langstraat en Gerrit Kolsloot is gehuldigd vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap.

johnjennyJohn van Rekum
John is geboren op 4 april 1951 in Tiel waar hij ook is opgegroeid. Hij heeft gewoond in Tiel en later in Varik. Hij heeft gevoetbald bij de v.v. Waalkanters en bij v.v. TEC. Hij is door bestuurders van de Betuwe in aanraking gekomen met de arbitrage en wist toen nog niets van de spelregels af. Maar al gauw werd hem gevraagd om te assisteren bij wedstrijden. Aangezien hij dus nog niet erg thuis was in het spelregelgebeuren zei de scheidsrechter van dienst tegen hem, als ik mijn arm opsteek dan moet jij vlaggen. Langs de lijn kreeg hij steeds de vraag waarom hij zijn vlag opstak bij een bepaalde situatie en John gaf als antwoord dat hij moest vlaggen als de scheidsrechter zijn arm opstak. Dat was zo afgesproken! Nadien is hij gaan fluiten op 16 jarige leeftijd maar moest voor het competitie werk nog even wachten want hij was nog te jong.

John is lid geworden van de COVS op 1 oktober 1967. Hij meldde zich toen aan bij COVS groep De Betuwe (inmiddels opgehouden te bestaan) Bij deze groep zat hij ook een aantal jaren in het bestuur.

In 1969 is hij, na het volgen van cursus voor de KNVB gaan fluiten. In 1970 scheurde hij zijn enkelbanden af en kon noodgedwongen voorlopig niet fluiten. Nadat hij hiervan hersteld was heeft John nog tot 1984 gefloten en is toen gestopt.

Bij de Betuwe zat John ook in de Evenementen Commissie en in de Jubileum Commissie. Tijdens één jubileum organiseerde De Betuwe ook het landelijk veldvoetbaltoernooi. (Enkele van onze leden zullen dit nog wel weten. red.). Na dit toernooi werd een verloting gehouden met als hoofdprijs een Varken! Het varken was lijfelijk aanwezig, want het liep gewoon los door de kantine. Het verhaal gaat dat de winnares het varken niet wilde hebben en dat zij het beest verkocht heeft voor vijftig gulden. Van 1979 tot 1988 heeft John in de Evenementen commissie van de Betuwe gezeten. Op 1 oktober 1967 werd John ook “half lid” van de Langstraat omdat hij ook lid van de Betuwe bleef.

Na zijn actieve scheidsrechters periode heeft hij de rapporteurs cursus gevolgd en is op zowel zaterdag als zondag gaan rapporteren tot in de hoogste groepen van het amateurvoetbal (van 1987) af en dat doet hij nog steeds. Met ingang van dit seizoen heeft hij besloten zich uitsluitend op de zaterdag beschikbaar te stellen.

pietvgeenen

Piet van Geenen
Piet is, en dat weten waarschijnlijk weinig leden, geboren in Amsterdam op de eerste Bevrijdingsdag 5 mei 1945. Elke keer als Piet jarig is steken alle Nederlanders de vlag dus uit. 72 jaar en lid van de COVS sinds 1 december 1977. Hij is al 51 jaar getrouwd met zijn Ans Vissers. Zij hebben 2 zonen en 4 Kleinkinderen.

Toen Piet drie jaar oud was is het gezien van Geenen in 1948 van Amsterdam naar Brabant verhuisd. En nu kent iedereen Piet als een echte ‘Borkse’. De voetbalvereniging Baardwijk heeft een grote plaats in zijn leven ingenomen.

Rond zijn 40e jaar heeft Piet een scheidsrechters opleiding in Den Bosch gevolgd en is hij voor de KNVB gaan fluiten. Daar had hij veel plezier in en hij vertelde, dat zodra hij het veld op kwam, hij zich een heel ander mens voelde. Hij rechtte zijn rug en wees overtreders er altijd op dat ze goed op moesten passen! Spelers van het veld afsturen of waarschuwen vond hij maar niets en dus gaf hij bij een wedstrijd niet door dat hij twee spelers van het veld gestuurd had en dat kwam hem op drie maanden schorsing te staan.

Zijn vrouw Ans ging altijd mee met Piet als hij moest fluiten. Zij was zijn trouwste supporter. Veel contact had hij met ‘aansteller’ Jan Spijkers, aansteller voor de KNVB in de regio Tilburg, en die stelde hem aan bij veel Tilburgse standaard elftallen. Rapportage vond Piet maar niks. Af en toe moest hij de rapporteur ophalen (Jantje de Nijs). 20 jaar geleden is Piet uiteindelijk gestopt met fluiten en dat werd ook veroorzaakt door het gedrag van spelers van Baardwijk die hem bij wedstrijden bij de lagere elftallen beledigden. Nadien is Piet ook nog als scheidsrechter opgetreden bij het bedrijfszomeravond voetbal in Waalwijk.

gerritGerrit Kolsloot 25 jaar COVS lid
Gerrit is het oudste lid van COVS de Langstraat en inmiddels 81 jaar. Geboren op 12 september 1936. Hij is lid geworden op 1 maart 1992 en is dus 25 jaar lid van de COVS.

Tot voor kort floot Gerrit zijn wedstrijden bij de jeugd op zaterdagmiddag en beleefde daar veel plezier aan. Helaas heeft hij zijn actieve loopbaan moeten beëindigenvanwege problemen met zijn gezondheid. Hij denkt erover om mee te gaan met de wandelgroep op de zondagmorgen.

Felheid, karakter en doorzettingsvermogen maakte het voor hem mogelijk om zijn hobby uit te oefenen. Als voetballer was hij vrijwel nooit geblesseerd en als hij een kleine blessure in een wedstrijd opliep probeerde hij zo snel mogelijk weer zijn plaats in het elftal in te nemen. Als voetballer was hij een geduchte spits van v.v. De Zwerver uit Kinderdijk gedurende 12 jaar in het eerste elftal. In totaal heeft Gerrit 250 doelpunten gemaakt in het zaterdagvoetbal.

Toen hij 70 jaar was geworden kreeg hij bericht van de KNVB dat hij moest stoppen met fluiten omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar had bereikt. Gerrit was laaiend. Hij was volgens hem in uitstekende conditie en waarom moest hij dan stoppen. Hij vond dat de bond hem zijn hobby onterecht afpakte. Na vijf jaar besloot de KNVB de leeftijdsgrens af te schaffen, waarop Gerrit direct besloot om weer te fluiten. Hij was erg blij dat de “stille jaren” voorbij waren. Maar de bond berichtte hem dat hij proefwedstrijden moest fluiten. Daar kwam een negatief resultaat uit. Wel mocht hij de jeugd gaan fluiten en daar heeft hij toen mee ingestemd.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Roel van der Werff onderscheiden met zilveren scheidsrechter COVS

Printvriendelijke versieSend by email

De 68e Jaarlijkse Algemene Vergadering van COVS De Langstraat op dinsdag 18 oktober 2016 was weer een feestelijke gebeurtenis. Peter van den Tillaart werd gehuldigd voor zijn 40-jarig lidmaatschap en Piet Jonkers nam een speld in ontvangst voor zijn 25-jarig lidmaatschap bij de COVS. Theo van Gastel was eveneens uitgenodigd in verband met zijn 25-jarig jubileum, maar hij moest wegens omstandigheden afzeggen voor de jaarvergadering. Als klap op de vuurpijl werd voorziter Roel van der Werff onderscheiden met de zilveren scheidsrechter van de COVS, vanwege 12,5 jaar bestuurslidmaatschap. Speciaal voor die gelegenheid was districtsbestuurder van COVS Zuid 1 Piet Janssen naar Waalwijk gekomen.

Eigenlijk had Roel van der Werff de zilveren scheidsrechter al in 2010 verdiend. Door bestuurswisselingen was het destijds niet van gekomen. Onder het motto beter laat dan nooit, werd de aanvraag door de secretaris bij het districtsbestuur ingediend en gehonoreerd door het landelijk bestuur.
De vergadering was net een half uur aan de gang toen zijn vrouw Addy binnen kwam lopen. Roel onderbrak zelfs eventjes de vergadering en richtte zich tot Addy. "Wat doe jij nou hier". De verrassing zou zich na de pauze aankondigen. En verrast was Roel zeker.

pietjonkers25Piet Jonkers
Piet is lid geworden van de Langstraat in 1980 tot 1984. Daarna heeft hij zijn lidmaatschap beëindigd en is hij op 1 oktober 1991 opnieuw lid geworden en dus is hij nu ook 25 jaar verbonden aan onze vereniging. Piet is vanaf 1980 Jeugdscheidsrechter geweest en heeft eventjes senioren gefloten voor de KNVB. Hij beleeft al ruim 36 jaar veel plezier aan zijn hobby als scheidsrechter.

Hij heeft vrijwel altijd in dezelfde jeugdgroep gefunctioneerd maar is ook een paar keer gepromoveerd naar een hogere groep. Enkele jaren geleden moest hij een groep lager gaan fluiten en dat vond hij niet echt leuk. Echter vorig seizoen promoveerde hij en daar raakt hij niet over uitgepraat. Voetbal speelde hij gedurende 4 jaar in een café elftal en 4 jaar bij RWB. Nadien besloot hij te stoppen met voetballen en via een raambiljet waarop scheidsrechters werden gevraagd heeft hij zich aangemeld voor de scheidsrechterscursus.

Hardlopen was ook een hobby van Piet. Onder andere de 10 km Warandaloop in Tilburg, en bij DAK in Drunen. Op bestuurlijk vlak of in commissies optreden heeft Piet geen behoefte aan gehad, maar wel is hij altijd aanwezig op alle activiteiten van de vereniging. Hij heeft bovendien nog een tweede hobby en dat is een wandelvereniging waar hij als bestuurslid veel activiteiten regelt. Een aantal jaren geleden is hij gepensioneerd en deze verdiende vrije tijd benut hij om veel vakantie tripjes te maken in binnen- en buitenland en daar genieten Piet en Annie volop van.

pvdt40Peter van den Tillaart
40 jaar COVS de Langstraat en als lid geregistreerd sinds 1 januari 1976. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen als je de vele verdiensten van Peter moet beschrijven. Vanaf het begin fanatiek scheidsrechter die geheel volgens de regels leiding gaf en dit deed tot in groep 2 van het amateurvoetbal. Sjoemelen moest je bij Peter niet aankomen want dat wekte bij hem grote irritatie op. Door zijn bouw activiteiten van 2 prachtige huizen die hij geheel had ontworpen en zelf gebouwd, moest hij kiezen tussen zijn hobby en werkhobby. Hij besloot te stoppen met fluiten. Hij was in zijn “goede tijd” ook een actieve lange afstand loper waar hij halve en hele marathons liep. En natuurlijk niet te vergeten de 80 van de Langstraat waarin hij steeds probeerde zijn eindtijd scherper te stellen.

Van 1977 tot 2011 heeft hij als gediplomeerd conditietrainer de COVS groep getraind. Na de trainingen werd er vaak een partijtje gevoetbald en werden er 2 partijtjes gevormd en Peter zat steevast in de verkeerde partij want hij verloor 9 van 10 keer.

In 1995 is Peter benoemd tot lid van verdienste van de Langstraat en in het seizoen 2000/2001 en 2004/2005 werd hij gekozen tot clubman van het jaar.

In 1977 trad hij toe tot het bestuur. In 1994 besloot hij te stoppen als bestuurslid. Thans is hij overtuigend lid van de Technische Commissie, waar hij Jan Ulijn ondersteunt bij het organiseren van de spelregelavonden. Bij de RKC Battle is hij betrokken als scheidsrechter voor het leiden van de wedstrijden op de zondagmorgen.

Peter is een kleine man met een groot hart wat ook blijkt uit zijn vele werk als vrijwilliger bij het Hospice verzorgingstehuis Eikendonk en ook voor de voedselbank in Waalwijk. Zo heeft hij ook de cursus hart reanimatie helpen opzetten en regelt de jaarlijkse applicatie cursussen.

Clubblad
Vlak voor het sluiten van de vergadering deed de voorzitter nog een mededeling over een jubilaris. Weer eentje van 25 jaar. Geen persoon deze keer maar een product. Het bestuur kwam er namelijk achter dat ook het officiele clubblad van COVS de Langstraat het afgelopen seizoen haar 25e jaargang heeft doorstaan. Het blijkt een uniek fenomeen te worden, want de clubbladen van COVS groepen verdwijnen stuk voor stuk vanwege de hoge kosten, tijdgebrek en mankracht. Om stil te staan bij dit 25 jarige jubileum was er ook een bloemetje en VVV bon voor de redactie van het clubblad. Dirk Prins mocht het namens de redactie in ontvangst nemen.

Doelgroepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar

Bestand: 

X
Secure Login

This login is SSL protected