Spelregels

Groepszichtbaarheid: 

Openbaar

Zichtbaarheid: 

Openbaar

VAR-consternatie in Engeland

In Nederland kwam het niet van de grond, maar in Engeland is het al jarenlang een traditie: voetbal op het hoogste niveau op Tweede Kerstdag, ofwel Boxing Day. Zoals het hele seizoen daar was er ook deze dag VAR-consternatie. In dit geval in de wedstrijd Burnley – Liverpool. Maar hoe zat het nou?  Harvey Elliot scoore in de 55e minuut, maar zag het doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. Liverpool boos, veel onbegrip in Engeland, maar was deze beslissing terecht?

Spelregels en arbitrage in het straatvoetbal van vroeger

Voor Het straatvoetbalboek heb ik de biografieën van een honderdtal oud-profvoetballers onderzocht om te komen tot een karakteristiek van het ouderwetse straatvoetbal zoals dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in ons land massaal werd gespeeld in steden en dorpen. Tegenwoordig vindt straatvoetbal op een veel beperkter schaal plaats, met name in voetbalkooien en ook op de bekende Cruijff Courts.

Wijziging regel 11 buitenspel

De circulaire heeft betrekking op Regel 11 – Buitenspel en geeft een verduidelijking van de richtlijnen om onderscheid te maken tussen ‘bewust spelen’ en ‘van richting veranderen’.

Naar aanleiding van een aantal spraakmakende situaties en op basis van de verwachting dat als een speler duidelijk in buitenspelpositie staat, dit niet in alle gevallen opgeheven wordt wanneer een tegenstander beweegt en de bal raakt, hebben de IFAB en FIFA, na gesprekken met belanghebbenden, de richtlijnen voor het onderscheid tussen ‘opzettelijk spelen’ en ‘van richting veranderen’ verduidelijkt.

Pagina's